OpenVMS draait op Itanium

Hewlett-Packard heeft het besturingssysteem OpenVMS, oorspronkelijk van DEC (Digital), aan de praat gekregen op 64-bit Itanium-processoren van Intel. Dit geeft gebruikers van dat bedrijfskritische besturingssysteem zicht op de toekomst van hun platform.

Naar schatting zijn er nu vierhonderdduizend OpenVMS-servers in gebruik. Compaq, dat OpenVMS in 1998 in handen kreeg met de overname van Digital, was al voor de koop door HP bezig dit besturingssysteem over te zetten naar Intels 64-bit processoren. Kort daarvoor had Compaq een migratie naar de Alpha-processoren, ook oorspronkelijk van Digital, ingezet. Na negentien maanden ontwikkelwerk draait OpenVMS nu op een Itanium-server in het HP-laboratorium te New Hampshire (VS).

2004

HP wil de naar Itanium overgezette OpenVMS-uitvoering (port) in juni beschikbaar stellen aan ontwikkelaars. De complete uitvoering, geschikt voor productieomgevingen, zou in de eerste helft van 2004 op de markt komen. In dat jaar verschijnt ook de laatste Alpha-processor (EV79). HP belooft ondersteuning tot zeker 2011.
"Wij willen onze klanten in hun eigen tempo laten overstappen naar de Itanium-architectuur", zegt vice-president Mark Gorham, verantwoordelijk voor de OpenVMS-systemen. Hij benadrukt dat HP de overstap zo naadloos mogelijk wil maken. Daarom gebruikt het bedrijf één codebasis, zodat toekomstige versies tegelijk uitkomen voor beide hardwareplatformen.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.