Packard Bell en Zenith als één bedrijf verder

PC-producenten bundelen krachten om te overleven KORTENHOEF - Packard Bell en Zenith Data Systems bundelen hun krachten en gaan kennis uitwisselen voor het ontwikkelen en verkopen van nieuwe produkten. Deze aankondiging werd vorige week gedaan door Groupe Bull, waarvan Zenith Data Systems een volle dochter is, Nec en Packard Bell.

Samenwerking tussen de twee partijen is niet nieuw. In een voormalige Zenith-fabriek in Angers (Frankrijk) assembleert Packard Bell al geruime tijd apparatuur voor Zenith Data Systems en ook was er al sprake van gezamenlijke inkoop van processoren en harde schijven.
Drijvende krachten achter deze samenwerking zijn de strategische partners Bull en Nec, die beide al over een aandeel van 19,9 procent in Packard Bell beschikten. Met het samenvoegen van de activiteiten hoopt de nieuwe onderneming een groter marktaandeel te behalen. De transactie vertegenwoordigd een investering van 650 miljoen dollar waarvan 280 miljoen voor rekening van Nec komt. "Wij hopen met deze financiële injectie in de nieuwe onderneming een stuk afzet te garanderen", aldus Dick de Groot, marketing manager van Nec Benelux. "Daarnaast gaan wij samen met Packard Bell een monitoren-fabriek in China opzetten en zal de samenwerking schaalvergroting voor de inkoop betekenen."
Bonne Bijlsma, woordvoerder van Bull, verklaarde dat Zenith Data Systems te klein bleef om zelfstandig te kunnen opereren. Gezamenlijk zullen de twee bedrijven op de wereldranglijst een vierde plaats innemen en dat maakt het mogelijk om de nieuwe onderneming naar de beurs te brengen. Op het hoofdkwartier van Zenith Data Systems in België reageert Thierry Gaeremynck, general manager ZDS Benelux, verheugd: "De merger is een goede en logische zaak. Wij konden het niet langer volhouden zonder een ingang naar de detailhandel en dat is nu opgelost." De continuïteit van de bestaande produkten is volgens hem nu gewaarborgd en de kosten van distributie zullen sterk dalen. Bull is volgens hem nu een zorgenkind kwijt en kan zich weer gaan toeleggen op z'n kerntaak; het uitvoeren van projecten. Hoe het een en ander organisatorisch zal uitkristalliseren en of de naam Zenith zal blijven bestaan is voorlopig nog een vraagteken. Gaeremynck: "Zenith krijgt misschien een andere naam, maar het kind is nog niet dood."

Wijchen ook blij

In Wijchen, waar het Europese service- en supportcentre van Packard Bell is gevestigd, houdt Corstiaan van Kleef III, country manager Benelux, het erop dat Packard Bell Zenith Data Systems heeft gekocht. Maar volgens hem zou je wel de conclusie kunnen trekken dat Bull heeft geïnvesteerd om Zenith kwijt te raken. "Bull en Zenith staan te ver van elkaar af. Wij produceerden al voor Zenith en zij maakten voor ons de notebooks." Hij is in ieder geval blij met de samenwerking en ook hij wacht af wat in de VS besloten wordt over de nieuwe organisatie.
"Het mogelijke samenspel in activiteiten zal per land worden bekeken en je zou kunnen denken aan gemeenschappelijk kantoorgebruik. Bovendien is de aankoop van Zenith niet zozeer om op de zakelijke markt te opereren, maar meer om een stukje schaalvergroting te realiseren." Samen zijn de bedrijven goed voor een verwachte omzet van zo'n 5,5 miljard dollar, gebaseerd op de cijfers van vorig jaar. Van Kleef verwacht niet dat de serviceverlening van Zenith naar Wijchen komt. Bull doet dat al geruime tijd voor zowel Packard Bell als Zenith. De supportactiviteiten in Wijchen ziet hij niet zo veel veranderen. "De telefonische ondersteuning voor de kantoormarkt waar Zenith in zit, verschilt volledig van die van �ns naar de eindgebruiker toe. Bovendien verschillen het kleinzakelijk-gebruik en consumentenmarkt qua organisatie volledig van elkaar." In Wijchen werken momenteel 200 mensen voor de Europese telefonische ondersteuning van Packard Bells produkten en dat aantal zal worden opgevoerd tot 350 à 400 in het komende jaar. Daartoe wordt de vroegere produktiehal omgebouwd tot telefooncentrum. HD

Meta Group heeft sterke twijfels

Terwijl Packard Bell, Zenith Data Systems (ZDS), Bull en Nec de markt er van willen overtuigen dat de 'fusie' tussen de twee eerstgenoemde ondernemingen een louter positieve uitwerking zal hebben, zijn de meningen in de markt verdeeld. Analisten van de Meta Group zijn duidelijk een andere mening toegedaan. Zij zien de toekomst van de nieuwe onderneming somber in. "Hoewel het nieuwe 'Packard Bell' qua aantal verkochte PC's op de Amerikaanse markt Compaq passeert, verwachten wij dat de onderneming geen lang leven beschoren is", aldus Meta Group. "Het zal snel marktaandeel aan andere belangrijke spelers verliezen. We verwachten dat Nec het bedrijf op termijn integreert met de eigen PC-activiteiten. Packard Bell zien we dan alleen nog in de detailhandel, terwijl Nec zelf de professionele gebruiker aanspreekt. ZDS is dan van het toneel verdwenen."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-16T00:00:00.000Z Hans Doorn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.