Philips brengt 8,5 miljoen aandelen ASM naar de beurs

VELDHOVEN - ASM Lithography, fabrikant van machines voor de halfgeleiderindustrie, komt met een internationale plaatsing van aandelen. Deze actie wordt ondermeer ingegeven door de wens van meerderheidsaandeelhouder Philips om het belang in deze sterk expanderende onderneming te verminderen. Het Eindhovense elektronicaconcern beschouwt de vervaardiging van 'wafer steppers' waarmee chips worden gemaakt, namelijk niet als een kernactiviteit.

De nieuwe openbare plaatsing krijgt een omvang van 10 miljoen gewone aandelen, waarvan 8,5 miljoen stuks door Philips worden geplaatst en de rest door ASM zelf. Het is de bedoeling om de meeste aandelen, namelijk 6,5 miljoen stuks, in de VS te plaatsen. De rest komt daar buiten beschikbaar. Als de plaatsing overtekend wordt dan is Philips van plan nog eens 1 miljoen aandelen af te stoten. In dat geval resteert voor Philips een belang van 26,7 procent van het uitstaande aandelenkapitaal.
Met de verkoop van de aandelen, die gemakkelijk kan oplopen tot ruim driekwart miljard gulden, kan Philips aardig de kas bijvullen om deze te gebruiken voor investeringen binnen het concern. Begin vorig jaar bracht Philips al een deel van het aandelenkapitaal van ASM naar de beurs.

Geld nodig

ASM zal de opbrengst aanwenden voor een nieuw expansieprogramma. Het wereldwijde tekort aan wafer steppers noopt ASM de produktiecapaciteit uit te breiden. Eind dit jaar moet deze capaciteit met 80 procent zijn vergroot tot 450 machines per jaar.
Verder vereist de ontwikkeling van nieuwe machines de nodige middelen. ASM heeft medio januari een nieuw type wafer stepper uitgebracht. Via ultraviolette lichtstralen etst dit apparaat het lijnenpatroon van een chip-ontwerp in een siliciumschijfje. Met dit app araat kunnen wafers met een doorsnede van liefst 20 centimeter worden bedrukt. De trend is naar steeds grotere plakken.
Tenslotte heeft ASM geld nodig voor investeringen bij twee voorname toeleveranciers. De Veldhovense onderneming is zich er van bewust dat het succes mede afhangt van de tijdige toelevering van vitale onderdelen. Van Carl Zeiss worden bijvoorbeeld de lenzen betrokken. Cymer Laser Technologies uit San Diego is een belangrijke toeleverancier van de lasersystemen, die dienen als lichtbron voor de diepe ultraviolette lithografie. Met beide ondernemingen zijn innige relaties aangeknoopt.
Drie grote ondernemingen beheersen de markt voor machines waarmee siliciumschijven worden bedrukt. Marktleider is Nikon (50 procent), gevolgd door Canon (26 procent) en ASM (18 procent). Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-16T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.