AMD maakt Opteron zuiniger

Intel geeft Pentium 4 64-bit

AMD en Intel hebben deze week elk nieuwe processoren aangekondigd. AMD brengt nieuwe Opteron-chips uit die krachtiger en energiezuiniger zijn. Intel komt met een nieuwe semi-64-bit Xeon en voorziet zijn Pentium 4 van die AMD-compatibele extensies.

De semi-64-bit Pentium 4, vallend in de 600-serie, komt binnenkort op de markt tegelijk met de bijbehorende chipsets. Daarbij stelt Intel voor desktopcomputers niet alleen een hoger prestatieniveau in het vooruitzicht, maar ook betere beveiligingscapaciteiten en een lager stroomverbruik. Eerder kondigde de chipontwerper al aan zich te richten op een efficiënter energieverbruik - en daarmee minder hitte-afgifte - voor zijn processoren, waaronder serveruitvoeringen Xeon en Itanium 2.

Xeons met meer cache

Begin deze week lanceerde Intel een Xeon-uitvoering voor multiprocessor-servers. Die 32-bit chip, codenaam Irwindale, is voorzien van 64-bit extensies van de instructieset en heeft een Level 2 cache-geheugen van 2 MB. Dit levert volgens de fabrikant een prestatiewinst van wel 18 procent op, vergeleken met de voorgaande Xeon. De nieuwe chip is compatibel met huidige moederborden.
Dat is niet het geval voor de volgende generatie, codenaam Potomac, die binnen de komende drie maanden moet verschijnen. Die Xeon-generatie heeft maximaal 8 MB aan Level 3 cache-geheugen en wordt vergezeld van een nieuwe chipset, codenaam Twin Castle. Daarnaast brengt Intel dan nieuwe uitvoeringen, codenaam Cranford, met 1 of 2 MB L2 cache voor instap- en tweeweg-servers.

Verfijnde PowerNow

Ondertussen heeft AMD begin deze week drie nieuwe Opteron-uitvoeringen uitgebracht. Deze draaien op een kloksnelheid van 2,6 GHz en hebben een interne HyperTransport-verbinding op 1 GHz. Huidige Opteron-topmodellen draaien op 2,4 GHz en communiceren met de systeemcomponenten op 800 MHz.
De nieuwe Opterons zijn niet alleen voorzien van meer snelheid, maar ook van verbeterde opties voor energiebeheer. Dit zogeheten PowerNow with Optimized Power Management laat het besturingssysteem de snelheid - en daarmee energieverbruik en hitte-afgifte - verlagen en verhogen. AMD's PowerNow is van oorsprong een laptoptechnologie, maar energie is meer en meer ook een server- en datacenter-probleem.
HP neemt één van de drie nieuwe modellen op in een bladeserver. Dit kondigde de serverleverancier begin deze week aan op de LinuxWorld-conferentie in Boston. AMD komt later dit jaar met extra energiezuinige uitvoeringen van de nu verschenen Opterons. Die low-power chips moeten dan maximaal 55 en 30 Watt verbruiken.
Verder heeft de chipontwikkelaar de prijzen voor een aantal van zijn processoren verlaagd. Dit betreft kortingen tot 35 procent op enkele Opterons, 34 procent op Athlon64-chips en 6 tot 19 procent op de lichtere Sempron-processoren.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker