Novell Groupwise kiest Internet-standaarden

Kansen op groupware-markt nog niet verkeken

Dit artikel delen:

Novell hoopt zijn positie in de sterkt groeiende groupwaremarkt veilig te stellen door in de komende versie van Groupwise Internet-standaarden te ondersteunen.

De onder de codenaam 'Jolt' ontwikkelde Groupware-versie zal zowel IP, Ldap, Pop3, sMime als Imap 4 ondersteunen. Novell wil met het toekomstige Groupwise een standaardoplossing voor veelgebruikte groupware-toepassingen leveren. Planning, afspraken-management en werkstroomautomatisering vallen daaronder. Groupwise richt zich op kleinere ondernemingen die geen behoefte hebben aan eigen applicatie-ontwikkeling zoals dat met Lotus Notes mogelijk is. Groupwise loopt met de ondersteuning van Internet-standaarden achter op de concurrenten Lotus Notes en Netscape Suitespot. Novell volgt meer de aanpak van Microsoft Exchange, met dien verstande dat Novell een oplossing biedt die op meerdere platformen kan draaien, terwijl Exchange alleen in combinatie met Windows NT tot wasdom kan komen.

Netscape

Een bèta-versie van Groupwise Webaccess die zowel Html 3.0 als Java ondersteunt, komt in maart beschikbaar via het Internet. Met het nieuwe bladerprogramma krijgen gebruikers toegang tot het Internet via een interface die nauwelijks afwijkt van die van Groupwise. Met één en dezelfde client kunnen Groupwise-gebruikers 'e-mailen', spraakberichten en faxen ontvangen en versturen, en afspraken over het Internet afstemmen. Momenteel ondersteunt Webacces alleen Html 1.0
De kansen van Groupwise op de groupware-markt worden door sommige kenners van de markt niet al te hoog aangeslagen. Philipe Courtot, president-directeur van Verity en voormalige baas van cc:Mail, het populaire e-mailpakket van begin jaren negentig, schat dat Netscape Suitespot in het jaar 2000 marktleider zal zijn met 40 procent van de markt. Gevolgd door Lotus Notes met 30 procent en Microsoft Exchange met 20 procent. Ook Lotus-directeur Jeff Papows noemt Groupwise niet als hij het over concurrentie heeft. Weer andere analisten vinden dat een grove onderschatting van Novells potentie. Als Groupwise inderdaad open Internet-standaarden kan ondersteunen voor het eind van dit jaar, zal het produkt een grote aanhang kunnen verwerven onder de bestaande, omvangrijke Netware-klantenkring.

Exchange

De groupware-markt groeit stormachtig. In 1996 nam de omzet met 46 procent toe. Vooral het gebruik van 'Internet e-mail' is populair. Het aantal 'Internet e-mail'-gebruikers nam toe met 727 procent, het aantal 'Lan e-mail'-gebruikers groeide met slechts 16 procent. Lotus veroverde de meeste nieuwe gebruikers, 27 procent, vooral als gevolg van de overstap op Internet-protocollen. Netscape heeft zich nu al een krachtige tweede positie weten te veroveren met 17 procent van de nieuwe gebruikers. Microsoft is derde met 11 procent en Qualcomm (Eudora) haalde 9 procent, terwijl Novell 7 procent naar zich toe wist te trekken. Microsoft deed het met Exchange minder goed dan analisten veronderstelden. Zowel Microsoft, Netscape, Lotus als Novell hebben voor dit jaar een groot aantal nieuwe produkten aangekondigd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-14T00:00:00.000Z Ad Mulder