Apple treedt agressiever naar buiten

'Komende maanden nog geen winst'

Apple Computer begint in de Verenigde Staten een agressieve advertentiecampagne. Winst wordt er de eerste twee kwartalen nog niet verwacht. De aandeelhouders straffen het aandeel.

Onze bestaande advertenties zijn te wollig, te zacht en te weinig opvallend", vertelde president-directeur Gill Amelio van Apple op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Winst maken zit er waarschijnlijk ook in de komende twee kwartalen niet in, zo liet Amelio weten. Zolang Apple niet in de zwarte cijfers terugkeert, zullen Amelio en andere topmanagers geen bonussen ontvangen.

Crisis

Met de al eerder aangekondigde bezuinigingen, bereikt via afstoten van activiteiten, concentraties en het schrappen van banen, hoopt Apple jaarlijks 400 miljoen dollar te besparen. Beleggers hebben het vertrouwen in Apple verloren. De koers van het aandeel werd afgestraft en is in tien jaar niet zo laag geweest.
Toen Amelio een jaar geleden het roer overnam van zijn voorganger Spindler, verkeerde het bedrijf in acuut gevaar. Op vijf terreinen heerste er een crisis: kasstroom; kwaliteit; ontwikkeling van een nieuw besturingssysteem; bedrijfscultuur en versnippering. "Een jaar geleden", aldus Amelio, "hadden we nauwelijks genoeg kasgeld voor de dagelijkse voortgang. Bovendien waren de voorraden hoog opgelopen en moesten we het stellen zonder financieel-directeur." Momenteel heeft Apple 1,8 miljard dollar in kas en zijn de overtollige voorraden met 75 procent gereduceerd. De gebrekkige kwaliteit kostte Apple vorig jaar 'honderden miljoenen', een gevolg van reparaties in garantietermijn.
De problemen met de opvolger van het huidige besturingssysteem zijn inmiddels zo goed als opgelost. Met de komst van de 'Tempo'-versie, te verwachten in het midden van dit jaar, krijgt System 7 zijn grootste revisie sinds 1984.
Een nieuwe agressieve reclamecampagne moet de unieke eigenschappen van de Macintosh onder de aandacht brengen. Onder de titel 'Warning: don't try any of these things on a Windows PC' zullen de geluids- en video-kwaliteiten van de Mac worden benadrukt.
Geruchten over mogelijk nauwere banden met Microsoft spreekt Bill Gates tegen. Tijdens een persconferentie in Duitsland vertelde hij in verwarring te zijn over de strategie van Apple op het gebied van besturingssystemen. Gates gaf toe onlangs een ontmoeting met Steve Jobs en Gill Amelio te hebben gehad in het hoofdkwartier van Apple. Wat er werd besproken wilde hij niet kwijt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-14T00:00:00.000Z Ad Mulder