Thijssen IT en Kender fuseren

'Mensgerichte' directeur ziet meer in fusie dan verkoop

Computerverhuurder Kender en service-bedrijf Thijssen IT fuseren. De beide in Veenendaal gevestigde ondernemingen gaan verder onder de naam Kender Thijssen.

Met een omzet van ruim 150 miljoen gulden en 230 werknemers behoort de nieuwe combinatie tot de grootste veertig IT-bedrijven in Nederland. De twee vullen elkaar aan: er zijn zo goed als geen overlappingen.
De fusie zal geen arbeidsplaatsen kosten. "We hebben nog dertig vacatures", zegt Joop Thijssen, grootaandeelhouder/directeur van Thijssen IT. De leiding over de nieuwe combinatie komt in handen van het duo Harm Altena (44) en Frans van Schijndel (39), de oprichters van Kender. Thijssen (60) trekt zich per 1 maart terug, maar blijft als adviseur en aandeelhouder betrokken bij het bedrijf.
De fusie werd enerzijds ingegeven door de wens van Thijssen om zijn levenswerk te gelde te maken en anderzijds door de expansiedrang van Kender. Onafhankelijk van elkaar waren de twee bedrijven op zoek naar een partner. Thijssen was al geruime tijd in de slag met potentiële overname-kandidaten. "Om de verkoop te begeleiden", zegt Thijssen, "was Coopers & Lybrand aangetrokken."

Dec-partners

Volstrekt toevallig, aldus Van Schijndel, was zijn bedrijf gelijktijdig, in de zomer van 1996, aan het nadenken over de toekomst. Men wilde meer toegevoegde waarde leveren en een lange-termijnrelatie met de klant opbouwen. "Meer marketing", zegt Van Schijndel, "en meer naamsbekendheid, 'branding', moet er worden opgebouwd." Met alleen verhuur lukt dat blijkbaar minder goed. Kender miste takken als systeemintegratie, beheer, opleidingen en onderhoud. Daar komt bij dat Kender een van de grotere Dec-partners is. Sinds Digital zo'n 80 procent van zijn verkopen via partners laat lopen, neemt de concurrentie tussen de verschillende Dec-partners toe. "Bovendien", zegt Van Schijndel, "wil Dec met grotere partners zakendoen. Dat is een expliciete strategie van Digital. Een klant wil bijvoorbeeld expertise over clustering, Microsoft Exchange en Windows NT bij één en hetzelfde adres halen. We dachten dat we misschien maar met een andere Dec-partner moesten samenwerken. Om ons heen kijkend stootten we als eerste op Thijssen IT. Het bedrijf kenden we wel niet zo goed, maar we hebben gewoon gebeld om een afspraak te maken. Het aardige was dat men toen allang op zoek was naar een koper. Daar wisten wij niets van."
Joop Thijssen is tevreden met de bundeling. "Ik ben mens-gericht. En de mensen in het bedrijf zijn positief over een fusie. Dit zien ze liever dan een verkoop aan een groot bedrijf. Bij ons was het overigens al een jaar bekend dat het bedrijf zou worden verkocht, dus voor het personeel was het spannend wie het zou worden."

'One stop shop'

Hoewel Thijssen in eerste instantie wilde verkopen, blijft hij als aandeelhouder betrokken bij het fusiebedrijf. "Als aandeelhouder kijk je dan ook goed naar het toekomstig management." De financieel onafhankelijke oprichter en grootaandeelhouder kan het zich veroorloven zijn geld in de onderneming te laten zitten. Hij verkocht al eerder twee bedrijven. Hij bezit nu nog tweederde van de aandelen in Thijssen IT, de rest is ondergebracht bij de Nederlandse Participatie Maatschappij uit Amsterdam.
Het nieuwe bedrijf denkt door de fusie zijn positie te kunnen versterken. Door een compleet pakket diensten aan te kunnen bieden wordt men een 'one stop shop'. Daarnaast kan er door schaalvoordelen (bundeling van financiële afdelingen en IT-delen) bespaard worden op de kosten. De beide bedrijven blijven voorlopig vanuit hun oude gebouwen werken. Er is voor nieuwbouw (gepland in 1998) 10.000 vierkante meter grond aangekocht op een industrieterrein in Veenendaal.
Zowel Kender als Thijssen zijn de laatste drie jaar snel gegroeid. Kender verdrievoudigde de omzet van 20 naar 60 miljoen gulden en Thijssen verdubbelde in diezelfde periode de omzet naar 90 miljoen. Volgens directeur Thijssen moet ook in de komende jaren een groeitempo van 20 à 25 procent per jaar haalbaar blijven. De winstmarge (voor belasting) ligt momenteel rond de 10 procent. Een percentage waarop men trots is. "Ook qua solvabiliteit behoren we tot de betere." Als concurrenten ziet de nieuwe combinatie onder andere Dec-partners als bijvoorbeeld PQR.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

10 jaar na dato is er al weer een fusie op komst.
het bedrijf heeft een grote groei gemaakt .

Dan heeft zo'n snelle groeier zeker behoefte aan een GROEImanager. Ben zeer bekend met het bedrijf en biedt graag een helpende hand.
Zie voor meer informatie mijn website www.grootadvies.nl

Harm mag mij natuurlijk ook zelf even bellen.
026-3646221 of 06 2848 1972.

Rob Groot
GrootAdvies

Ik heb er met plezier gewerkt!
En heb daar veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van verkoop Services op zowel DEC als SUN omgevingen.

Mooi bedrijf met visie en kennis en met de komst van Detron een zeer interessante speler in de ICT markt.

Ik heb Joop Thijssen enorm gewaardeerd als directeur en Ab Thomassen was ook een prettig mens om mee samen te werken. En zo waren er nog een aantal Frank Hoekstra, Rob Groot, Fred van de Kleij en nog een aantal ex collega's

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-14T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.