AMD stort zich met Hammer op servermarkt

AMD wil zich met zijn x86-64 Hammer-processoren eerst op de markt voor servers en zware werkstations begeven. De daarvoor bestemde chip, Hammer-servervariant Opteron, komt volgens planning eind april uit. De desktopvariant is uitgesteld tot september.

Dit maakte AMD eind vorige week bekend. De serveruitvoering (codenaam Sledgehammer) van zijn semi-64-bit chip - in wezen een 32-bit processor met 64-bit instructiesetuitbreidingen - had eerder al uitstel opgelopen. Desktopuitvoering Athlon 64 (codenaam Clawhammer) moest volgens de voorlaatste plannen in maart of april uitkomen.
AMD heeft het lanceringschema voor zijn volgende generatie desktopprocessor nu herzien. Het geeft als reden het gebrek aan een geschikt 64-bit besturingssysteem. Hierbij wordt Windows niet met name genoemd, maar feit is dat Microsoft wel een voor de Hammer geoptimaliseerde Windows-uitvoering heeft toegezegd.
Die toezegging deed de softwareproducent in mei 2002, nadat het lange tijd de boot had afgehouden. AMD-president Jerry Sanders III, inmiddels opgevolgd door Hector Ruiz, had Microsoft-topman Bill Gates om Windows-steun verzocht. Dit deed Sanders nadat hij was gevraagd te getuigen ten gunste van Microsoft in de nu geschikte antitrustzaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

32-bit chips versnellen

AMD richt zijn energie nu eerst op de Opteron-processor, die dient voor servers en eventueel zware werkstations. Dat is een lucratieve markt, zeker vergeleken met de onder zware druk staande markt voor pc-desktops.
De chipproducent laat de desktopmarkt niet links liggen en komt komende maand met een snellere uitvoering van zijn 32-bit Athlon XP-processor. Dat 3000+-model is gebaseerd op de nieuwe Barton-chipkern en moet midden dit jaar worden opgevolgd door een 3200+-model. Volgens AMD's nummerschema zijn deze chips vergelijkbaar met Pentium 4-processoren met kloksnelheden van respectievelijk 3 en 3,2 GHz (ofwel 3000 en 3200 MHz). Producent Intel heeft zijn 3 GHz-processor al in november vorig jaar gelanceerd.
De Hammer-processoren markeren ook het debuut van AMD's Hypertransport-technologie. Die systeeminterconnect moet het algehele prestatieniveau van pc's verhogen door de kloof te dichten tussen de alsmaar snellere processoren en de overige pc-componenten, die qua doorvoer- en verwerkingssnelheid achterlopen.
 
Microsoft belooft Windows-ondersteuning:
http://www.computable.nl/artikels/archief2/d18jb2xr.htm

 
Hypertransport:
http://www.hypertransport.org/


 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-02-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.