Motorola en Apple worstelen met G4

Uitvoering op 500 MHz komt op z'n vroegst pas in mei

Motorola weet de langverwachte 500 MHz-uitvoering van zijn Power-PC G4-processor nog altijd niet in grote hoeveelheden te produceren. Apple gebruikt die chip in zijn nieuwste Macintosh-systemen en had modellen met 500 MHz G4-chips al in augustus vorig jaar aangekondigd. 

Deze machines zouden in oktober op de markt verschijnen, maar Apple stelde dat diezelfde maand uit tot november. Dit was niet alleen een gevolg van Motorola's falen de massaproductie op gang te krijgen. Ook het feit dat de G4 op kloksnelheden van 500 MHz en hoger data-corruptie in het cache-geheugen kan veroorzaken, veroorzaakte leveringsproblemen.

Mondjesmaat

Revisie 2.8 van de G4-processor moest dat probleem oplossen. Het ontwerp van die herziening is in december afgerond, maar de chip is nog maar mondjesmaat verkrijgbaar. Naar verluidt weet Motorola slechts twee tot drie 500 MHz-chips te halen uit silliciumplakken (wafers) van driehonderd processors. Dat komt neer op een verhouding van maximaal één procent.
De Power-PC-producent blijft bij zijn verklaringen van eind vorig jaar dat het geen problemen heeft met zijn productieproces op basis van koperen transistorverbindingen. De Motorola-fabrieken zouden zelfs sporadisch processors afleveren die stabiel kloksnelheden van 550 en 600 MHz halen. Dat zijn echter uitzonderingen. Ondertussen blijft de productie van officiële, aangekondigde chips achter op de beloofde - en door Apple verwachte - leveringen.

IBM komt op gang

De Macintosh-fabrikant heeft eind vorig jaar dan ook de productiehulp van IBM ingeroepen. Die partner in de uiteengevallen Power-PC alliantie (Apple, IBM en Motorola) moet vanaf het eerste kwartaal van dit jaar chips voor Apple produceren. Toch komt de hulp van die computerreus aan de late kant; IBM zegt zelf dat de eerste 500 MHz G4-chips op z'n vroegst pas in mei zullen verschijnen.
De drie Power-PC-partners zijn enige tijd terug elk een eigen weg ingeslagen voor de toekomst van dat processorplatform. Terwijl Motorola de voorkeur geeft aan ingebedde multimedia-toepassingen, houdt Apple vast aan zijn desktopsystemen. IBM ziet meer heil in processorontwikkeling voor zijn RS/6000- en AS/400-servers. De daarvoor gebruikte bedrijfseigen Power-PC-variant, genaamd Power4, heeft de 660 MHz inmiddels in zicht.
Motorola produceert nog altijd Power-PC-processors voor Apple aangezien die zelf geen chipfabrieken heeft. De chipproducent werkt ook aan een geheel nieuwe G4-basisarchitectuur (codenamen G4 Plus en G4 II) die 700 MHz en hoger moet halen. Die chips worden waarschijnlijk in juni geïntroduceerd.

Crusoe?

Inmiddels doen berichten de ronde dat Apple dusdanig gefrustreerd is door Motorola dat het kijkt naar andere processorplatforms. De naam van chipontwerper Transmeta duikt in dit verband steevast op. De vorige maand onthulde Crusoe-processors van dat bedrijf beloven namelijk niet alleen hoge kloksnelheden, maar zijn ook energiezuinig en bieden bovendien een geavanceerde vorm van emulatie. Dat laatste element zou het overzetten van systeemsoftware relatief eenvoudig moeten maken. Apple verstrekt geen commentaar op deze berichten.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.