Apple reorganiseert opnieuw

Gill Amelio wil dat Apple de 'meest compatibele PC' ter wereld gaat bouwen. Vorig jaar werd Next gekocht. Toch kondigt het bedrijf een nieuwe reorganisatieronde aan, hoewel vorig jaar al 1500 banen werden geschrapt.

Door de organisatie zo in te richten dat de drie kernmarkten DTP/uitgeverijen, onderwijs en Internet/consumenten beter bediend worden, hoopt Apple goedkoper en slagvaardiger te kunnen opereren. De huidige organisatie omvat nog zes produktgroepen, elk met zijn eigen marketing- en ontwikkelafdeling. In de nieuwe opzet krijgt Apple één marketing-, één ontwikkel- en één financiële staf die de drie nieuwe produktgroepen zullen ondersteunen. Met de herstructurering, waarbij twee- tot drieduizend van de ruim dertienduizend arbeidsplaatsen komen te vervallen, hoopt Apple de kosten met een kwart terug te brengen. Als gevolg daarvan zal het bedrijf in staat zijn om bij een omzet van acht miljard dollar quitte te draaien. In het laatste fiscale jaar haalde Apple een omzet van bijna tien miljard dollar, de verliezen liepen daarbij op tot 867 miljoen dollar. Het marktaandeel in de PC-markt staat onder druk en is gekrompen tot onder de 5 procent.

Bill Gates

De overname van Next heeft gevolgen voor het topmanagement van Apple. Next-topman en oud-Apple-oprichter Steve Jobs keert terug op een belangrijke post. Er wordt voor hem een plaats ingeruimd in de zogenoemde 'executive council'.
Behalve met oude vrienden zoekt Apple ook nauwere banden met voormalige erfvijanden Microsoft en Intel. Apple overweegt een produktlijn te ontwerpen en te bouwen, die gebruik maakt van Intel-processoren. Bill Gates is onlangs gesignaleerd in het Apple-hoofdkwartier in Cupertino. Gates heeft volgens bronnen, geciteerd in de 'New York Times', een uur lang gesproken met topmanagers waaronder Gill Amelio, Steven Jobs en Ellen Hancock. Verschillende onderwerpen passeerden de revue, waaronder het in licentie nemen van Windows NT. Deze strategie zou in lijn zijn met de recente uitspraak van Amelio. Hij wenst dat Apple de 'meest compatibele PC' ter wereld gaat maken.
Om de korte-termijnproblemen op te lossen verlaagt Apple de prijzen van diverse machines. Er zijn kortingen tot 27 procent aangekondigd voor de modellen Power Macintosh en Performa. De prijsdalingen volgen op gelijksoortige aanpassingen vorig jaar herfst. Apple spreekt van een routine-matige aanpassing, een analist denkt echter dat de verkopen nog steeds te lijden hebben onder de voortdurende onzekerheid over de strategie van Apple.

Newton

Mogelijk zal Apple in het kader van de bezuinigingen ook een aantal activiteiten verzelfstandigen of staken. Daaronder vallen de Newton, een palmtop-computer en de Pippin, een kruising van een spelletjes-machine en een apparaat om op het Web te browsen. De Newton werd in 1992 gelanceerd door de voormalige president-directeur van Apple John Sculley. Hij zag in de Newton de toekomst van Apple. Het kleine apparaat zou de eerste van een reeks consumentenprodukten worden die miljarden dollars omzet konden genereren. Na een moeizame start, waarbij vooral de handschriftherkenningssoftware minder presteerde dan aanvankelijk beloofd, kreeg de Newton een kleine, maar trouwe gebruikersgroep. Niet in de consumentenmarkt, maar in verticale markten als de gezondheidszorg en bij magazijnbeheerders. Door de Newton in licentie te geven aan een derde of de afdeling te verzelfstandigen kan Apple besparen op onderzoek- en ontwikkelingskosten, een van de belangrijkste doelstellingen van Gill Amelio.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-07T00:00:00.000Z Ad Mulder