Nieuwe Unix-servers van HP net zo goedkoop als PC's

AMSTELVEEN - Hoewel Hewlett-Packard niet wil toegeven dat de vorige week geïntroduceerde D-klasse van Unix-servers de oude 'E' (nog) niet vervangt, ligt het prijs/prestatie-niveau van de nieuwe machines op een dermate beter niveau dat verwacht mag worden dat nog slechts weinigen belangstelling hebben voor de 'E'.

De 'D' beschikt over grofweg het dubbele prestatieniveau als zijn voorganger. Een twee-weg D is ongeveer even krachtig als een vier-weg Intel-machine. Het hart van de D is de PA7200-processor, de laatste voorloper van de 64 bits PA8000. De D is de eerste machine waarop Hewlett-Packard drie jaar garantie durft te geven.
De prestaties liegen er niet om. Uitgerust met een Sybase System 11-database haalt een twee-weg D 2280 tpc-C transacties per minuut. De tpc-C is een gestandaardiseerde capaciteitsmeting van de Transaction Processing Council. Als van de zomer de PA8000 beschikbaar komt, moet dit niveau rond de 3500 komen te liggen. De oude 7200 is zonder problemen te verwisselen voor de 8000, aldus HP.
Tezamen met de nieuwe servers introduceert de fabrikant versie 10.10 van HP-UX, de eigen Unix-implementatie. In deze release is ondermeer de maximale tabelomvang vergroot van 4 naar 128 gigabyte en het werkgeheugen kan voortaan maximaal 3,75 gigabyte zijn (was 2 gigabyte).
De prijs van de kleinste D komt rond de 16.000 gulden te liggen. Hiervoor levert HP de D200 met 32 megabyte werkgeheugen en één gigabyte schijfcapaciteit, inclusief een licentie voor twee gebruikers. Volgens eigen zeggen komt deze prijs dicht in de buurt van PC-servers met een gelijke capaciteit. Ook inclusief database - van bekende merken - zou het prijsniveau voortaan te verwaarlozen zijn. HP sloot speciale overeenkomsten met ondermeer Oracle, Sybase en Informix om de prijzen te drukken.

D-Day

Op 14 februari zal HP bekend maken hoever het staat met de samenwerking met ondermeer SCO om te komen tot een eenduidige 64 bits Unix-implementatie. Behalve de migratiepaden van HP-UX, SCO's Open Server en Unixware, zullen de partners een aantal fabrikanten aangeven, die zich achter het initiatief scharen. Bovendien lanceert HP dan een plan dat de overstap van klanten op de nieuwe 64-bits architectuur zo pijnloos mogelijk moet maken. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-02T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.