Monsteraankondiging van Silicon Graphics

DE MEERN - Tegelijk met de komst van twee nieuwe risc-processoren van dochteronderneming Mips Technologies - de goedkope R5000 en de state-of-the-art R10000 - kondigt Silicon Graphics (SGI) een vrijwel volledige vernieuwing van zijn leveringsprogramma aan. Vooral aan de bovenkant van het aanbod zet de fabrikant nieuwe standaarden op het gebied van grafische mogelijkheden met de Onyx Infinite Reality.

Andere produkten, die profiteren van de 64 bits R10000, zijn de supercomputer Power Challenge en de grafische desktop-lijn Indigo Impact. Meer op de nog te ontginnen zakelijke markt gericht zijn de Challenge-servers, die ondermeer uitgerust worden met deze nieuwe processor. De relatief goedkope R5000-processor, ook 64 bits, zal zijn weg eveneens vinden in de Challenge-serie, maar ook in de grafische Iris-werkstations, het 'instapmodel' van deze fabrikant. Tezamen met de nieuwe hardware introduceert SGI versie 6.2 van de eigen Unix-implementatie, Irix.

Even wachten op compilers

De R10000 stelt de apparatuur in staat zo'n anderhalf tot twee keer sneller te werken dan de vorige modellen. Dit zijn prestaties, die zonder hercompilatie van de software te bereiken zijn. Na het uitkomen van geoptimaliseerde compilers moet een prestatiewinst met een factor drie tot de mogelijkheden behoren, aldus een woordvoerder.
Uitzondering op deze regel vormt de grafische supercomputer Onyx Infinite Reality. Dankzij een volledige herziening van het ontwerp beweert SGI dat dit systeem maximaal 100 keer zo snel is als zijn voorganger, de Onyx Reality Engine 2. Deze machine was volgens eigen zeggen al 's werelds snelste grafische systeem. De Infinite Reality moet ondermeer in staat zijn 10 miljoen polygonen per seconde te berekenen. In een demo bleek deze machine in staat te zijn een grafisch bestand van 64 megabyte volledig interactief te bewerken, zonder tussenliggende batches om nieuwe gezichtspunten of gegevensvoorstellingen te berekenen.
Speciaal voor de markt van ontwerpers voor het World Wide Web, het grafische onderdeel van Internet, brengt SGI een bundel van soft- en hardware op de markt voor een prijs van net geen 30.000 gulden. Behalve een volledig uitgerust Iris-werkstation, ontvangt de koper een keur aan softwarepakketten, die het ontwerpen van pagina's eenvoudiger maken. Dit systeem heet Indy Studio. Overigens biedt SGI een 'kale' Iris aan vanaf zo'n 14.000 gulden.

Zakelijke markt

Enige tijd geleden kondigde Silicon Graphics voor de tweede keer aan de zakelijk-commerciële markt op te willen. Met name de Challenge-serie zou zich hiervoor lenen. Omdat veel zakelijke klanten niet louter naar de snelste machine op zoek zijn, maar ook zaken als advisering, ondersteuning, beveiliging en beheersbaarheid kunnen waarderen, brengt SGI een aantal aanvullende produkten op de markt.
Zo werd ondermeer Iris Failsafe ontwikkeld, een produkt om de beschikbaarheid van de verwerkingscapaciteit zo goed mogelijk veilig te stellen. Failsafe laat een tweede server de werking van de eerste na een calamiteit binnen een minuut overnemen, aldus de firma.
Overigens boekt SGI inmiddels een jaaromzet van zo'n 400 miljoen dollar in de geambieerde zakelijke markt. Ter vergelijking: over het eerste halfjaar van fiscaal 1996 bedraagt de totale omzet 1,3 miljard dollar. Dit is een toename van 27 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode in het voorgaande jaar. MU

Brand

Onlangs brak er brand uit in de Nederlandse vestiging van Silicon Graphics. Met kunst en vliegwerk - de ondersteuning van gebruikers werd voortgezet vanuit de huizen van medewerkers - verhuisde de onderneming tijdelijk naar het aanpalende pand Rijnveste te De Meern. Het herstel van de 'oude' vestiging zal naar schatting nog tot april duren. Tot die tijd is de firma te bereiken in de tijdelijke behuizing, waar ondermeer ook de Vifka gevestigd is. Vroeger werd dit pand vrijwel geheel ingenomen door het voormalige Prime.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-02T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.