Markt PC-servers groeit 35 procent

Compaq nog steeds de belangrijkste leverancier

De omzet in de markt voor PC-servers is het afgelopen jaar ruim 35 procent toegenomen en zal ook dit jaar nog stijgen. Dit concludeert onderzoeksbureau IDC in het rapport '1997 PC-server year in review: the strong get stronger'. Hierin meldt het bureau dat computerreuzen als IBM, Compaq en Hewlett-Packard en Dell nog steeds de boventoon voeren.

Volgens IDC zijn het afgelopen jaar zowel het aantal verkochte servers als de totale omzet in deze markt gegroeid. De omzet steeg naar 10,5 miljard dollar op 1,75 miljoen verkochte machines. Deze toename is vooral opmerkelijk vanwege de relatief lichte omzetgroei voor lichte, middelzware en zware servers. Deze segmenten behaalden respectievelijk een groei van 19 en 2 procent, terwijl de markt voor zware servers met 4 procent daalde.
IDC meent dat deze adoptie van PC-servers wordt gevoed door meer vraag vanuit het midden- en kleinbedrijf, de populariteit van Windows NT en toenemende aankopen door departementale en centrale automatiseringsafdelingen. Het grootste deel van de groei is te danken aan servers met twee processoren in de prijsklasse van 8000 tot 15.000 dollar.

Top-vier

Compaq bleef het afgelopen jaar de grootste serverleverancier met een marktaandeel van 35 procent. IDC schat dat dit bedrijf vorig jaar een totale omzet van meer dan 3,7 miljard dollar behaalde. Compaq zelf wil tegen het jaar 2000 een omzet van vijftig miljard dollar realiseren. De tweede plaats in de top-vier van PC-serverfirma's wordt ingenomen door Hewlett-Packard, dat 12 procent van de markt in handen heeft. HP beleefde een sterke groei dankzij een toegenomen afzet van diens Netserver-computers in de onderkant van de servermarkt.
IBM bekleedt met 11 procent een derde positie en behaalde een omzetgroei van 24 procent terwijl het 1 procent marktaandeel verloor. De computergigant gooide het afgelopen jaar diens serverstrategie om en lanceerde de nieuwe Netfinity-servers met Windows NT. Dell Computer is met 6 procent de hekkensluiter van de vier grootste serverfabrikanten, maar beleefde wel de grootste groei. De omzet van deze PC-serverproducent steeg wereldwijd met 181 procent.

Overgang

IDC voorspelt dat 1998 een overgangsjaar zal zijn voor PC-servers. De verkoop van zware servers zal minder sterk groeien, doordat gebruikers wachten op nieuwe, zware producten van Microsoft en Intel, aldus IDC. De totale markt zal echter blijven groeien door de kostenbesparingen die PC-servers bieden en de toenemende populariteit van Windows NT.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-30T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.