IBM helpt AMD met productieprocessen

Samenwerking is gericht op 65 en 45 nanometer-chips

IBM en AMD gaan samen productieprocessen voor toekomstige processoren ontwikkelen. De twee hebben hiervoor vorige week een strategische alliantie gesloten met een aanvankelijke looptijd van drie jaar.

De kersverse partners gaan productieprocessen ontwerpen en opzetten voor chips met transistorlijnen van 65 en 45 nanometer. De huidige ondergrens is nu 90 nanometer. De 65 nanometer-chips moeten in 2005 op de markt komen, en de 45 nanometer-exemplaren tegen 2007.
Als onderdeel van de alliantie brengt AMD nu een aantal van zijn chipontwerpers onder bij IBM's chiplaboratorium in East Fishkill (New York). IBM draagt zijn koper- en sillicium-op-isolatiemateriaal-technologie (soi) bij. AMD verkreeg die technologie tot op heden van Motorola. Berichten doen de ronde dat deze samenwerking niet voldeed.

Kosten delen

AMD deelt zo de hoge en stijgende kosten voor chipontwikkeling met IBM. Dat doet voor zichzelf al veel onderzoek naar geavanceerde productie- en chiptechnologieën. Daarnaast rukt de computerreus op als fabricagepartner voor derden.
Analisten speculeren dat deze nieuwe alliantie AMD's relatie met de Taiwanese chipproducent en -assembleerder UMC Technologies beëindigt. AMD ontkent dit en zegt UMC te blijven gebruiken als productiepartner. Feit is wel dat UMC ook partner op het gebied van productieprocessen was, maar dat dit nu wordt afgebouwd.
De twee bedrijven sloten eind januari vorig jaar een overeenkomst voor het gezamenlijk opzetten van een fabriek in Singapore die 65 nanometer chips op plakken (wafers) van 300 millimeter moet produceren. Die productiefaciliteit moet in 2005 gereed zijn. Dit betreft een voornemen dat zich nog in de onderhandelingsfase bevindt, zeggen Amerikaanse AMD-woordvoerders nu.
Tussentijds heeft UMC de fabricage van AMD's lichtere Duron-processor overgenomen. Die productie is eind vorig jaar stopgezet. AMD schuift zijn Athlon XP-processoren geleidelijk ook naar de onderkant van de markt. Het wil de bovenkant bedienen - en zijn bereik daar vergroten - met de semi-64-bit Opteron-processoren. Dat zijn 32-bit chips met 64-bit uitbreidingen van de instructieset.

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-31T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.