Sun en IBM vliegen elkaar in de haren

Compatibiliteitsclaim Solaris 8 eerste twistpunt in platformenstrijd

Tijdens de lancering van Solaris 8, vorige week, haalde Sun Microsystems flink uit naar concurrenten IBM en Hewlett-Packard. Het stelt dat IBM geen platform kan kiezen en dat HP zich heeft laten strikken voor Windows NT.

IBM slaat terug met het verwijt dat de nieuwe versie van Solaris niet compatibel is met applicaties voor eerdere versies van dat besturingssysteem. Rod Adkins, algemeen directeur van IBM's divisie voor de RS/6000-systemen die draaien op Unix-variant AIX, noemt Solaris 8 ronduit niet compatibel. "Sun en diens klanten bevinden zich nu in een migratie-nachtmerrie."

Nieuw, nieuwer

De IBM-topman laat het niet bij deze kritiek: "Daarnaast heeft AIX al jaren de functionaliteit die Solaris 8 nu als 'vernieuwing' bevat." Adkins verwijst onder meer naar ondersteuning voor IPv6 (Internet Protocol) en de mogelijkheid het besturingssysteem dynamisch op te waarderen. Sun beweert juist dat het met de meer dan tweehonderd verbeteringen in Solaris voorop loopt in de Unix-markt.
Ed Zander, operationeel directeur van Sun, maakt niet veel woorden vuil aan zijn concurrenten: "IBM lijdt aan het 'platform-van-de-maand'-syndroom; het heeft teveel besturingssystemen en geeft geen daarvan een duidelijke nadruk. Bovendien worstelt het met dat 64-bit Monterey-gedoe en haalt het ook nog eens Linux in huis." Over Hewlett-Packard is Zander zo mogelijk nog laatdunkender; "HP is duidelijk gevallen voor Windows NT en combineert dat op termijn met de Itanium-processor van Intel."

Echo

De Sun-topman concludeert zijn betoog met de boude bewering dat er geen Unix-markt meer bestaat; alleen een Solaris-markt. Deze woorden zijn een vervormde echo van de marketing-campagne van concurrent HP. Ook die leverancier stelt zichzelf en zijn besturingssysteem gelijk met Unix.
Computerfabrikant Compaq komt nauwelijks meer ter sprake. Wat Sun betreft spelen die leverancier en diens Unix-variant (Tru64) niet meer mee. "Digital Unix, dat Compaq met de overname van DEC in handen kreeg, kan met het bereik aan applicaties niet tippen aan dat van Solaris", aldus Mark Himelstein, senior-directeur voor het Solaris-platform. Compaq spreekt deze bewering natuurlijk tegen en wijst op de brede steun van onafhankelijke software-ontwikkelaars voor zijn Tru64.

Gefundeerd

Toch gaat het hier niet alleen om wederzijdse vuilmakerij. De kritiek van IBM op Solaris 8 is niet ongefundeerd. Sun heeft al eerder compatibileitsproblemen gehad bij de overgang naar nieuwe versies van zijn besturingssysteem. De leverancier zelf verklaarde tijdens de lancering vorige week woensdag al dat 90 procent van de bestaande applicaties voor Solaris geheel compatibel is met versie 8. Bij 10 procent van de applicaties is dat dus niet het geval.
Jeff Bernard, marketingdirecteur voor Solaris, zegt dat de meeste compatibiliteitsproblemen voortkomen uit het feit dat sommige software-ontwikkelaars api's (application program interfaces) gebruiken die niet meer ondersteund worden. Deze koppelingen tussen programma's en besturingssysteem zijn weliswaar gedocumenteerd, maar maken officieel geen deel meer uit van Solaris.

Overhevelen

De Unix-leverancier wil dit probleem ondervangen met een nieuw certificeringsprogramma voor Solaris 8. Daarbij garandeert het bedrijf compatibiliteit. Wanneer applicaties toch niet functioneren, zal Sun zijn systeemsoftware aanpassen om de compatibiliteit te waarborgen. In het geval van niet-officiële api's zal Sun samenwerken met de applicatie-leverancier om diens product over te hevelen naar ondersteunde api's.
Sun stelt dat zijn compatibiliteit voor Solaris-software teruggaat tot zelfs sommige applicaties voor de 32-bit versie 2.4. Dat is overigens minder ver dan het lijkt; Solaris 2.7 is vlak voor de lancering herdoopt tot 7, vanwege de 'enorme sprong voorwaarts' die het bood. Het nu gelanceerde Solaris 8 is dus eigenlijk versie 2.8.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-04T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.