Toshiba achter Zoomed Video-standaard

AMSTERDAM - Toshiba heeft zich samen met een aantal concurrenten gebonden aan een nieuwe standaard voor schermvullende full-motion video. De voorgestelde technologie, Zoomed Video, is momenteel volop in ontwikkeling. Toshiba wil deze ZV-standaard toepassen in toekomstige notebooks. Basis van deze nieuwe standaard is de Zoomed Video Port (ZV Port), een variant op de bekende Pcmcia-interface. Door een nieuw type PC Card (de ZV Port Card) in hun notebook te plaatsen, krijgen gebruikers de mogelijkheid tot multimedia.

Toshiba hoopt op een snelle doorbraak van deze standaard. Omdat alle specificaties open zijn, is de kans groot dat er snel wereldwijde acceptatie komt. Meerdere fabrikanten hebben al positief gereageerd. PC Card-fabrikanten als Sigma Design, Margi System, Sony, Toshiba, Quadrant en Paragon doen mee. VGA-fabrikanten als S3, Cirrus Logic, Chips & Technologies en Trident zijn ook van de partij. De Mpeg-chip wordt geleverd door ondermeer C. Cube, Zoran en Toshiba.
Het Japanse concern ziet de nieuwe standaard als een eerste stap op weg naar volledige integratie van de DVD-Rom. Dit is de opvolger van de CD-Rom. De ZV Port Card maakt een directe koppeling met de grafische adapter en de geluidskaart. Voordeel hiervan is dat het niet meer nodig is grote hoeveelheden multimedia-gegevens de centrale processor of systeembus (de hoofdader van de PC) te laten passeren. Daardoor blijft de verwerkingskracht van het systeem groot, ook al worden zware multimedia-toepassingen ingezet.
Volgens marketing manager Ruud ten Hoorn (Toshiba Information Systems Benelux) biedt de nieuwe standaard een aanzienlijk betere beeld- en geluidskwaliteit. Bovendien blijft de rest van het notebook tijdens het afspelen van de video beschikbaar voor de uitvoering van andere taken. De ZV Port is door de 'plug & play' technologie eenvoudig in het gebruik, aldus Toshiba. Binnenkort brengt Toshiba de eerste notebooks uit met een ZV Port.
Verder komt Toshiba met een nieuwe 'no-nonsense' notebook onder de naam Satellite 100CS, die bedoeld is voor de onderkant van de markt. Deze 3,2 kilo wegende draagbare PC heeft een Pentium-processor en is voorzien van een ingebouwde AC-adapter die wereldwijd kan worden gebruikt. Een CD-Rom is alleen als externe eenheid aan te sluiten. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-02T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.