Landesk op eigen benen

Distributie besturingssysteem eerste wapenfeit

Intel heeft zijn softwaredivisie Landesk verzelfstandigd. "Dat geeft ons de mogelijkheid nieuwe producten te ontwikkelen", zegt ceo Joe Wang. De nieuwste versie van de Landesk Management suite is daarvan het bewijs.

  
Landesk-ceo Joe Wang: "Voor ons heeft de verzelfstandiging veel voordelen. Nu wordt elke verdiende dollar weer in het bedrijf gestopt."

Wang komt van Symantec, waar hij onder meer Ghost, pcAnywhere en Procomm onder zijn hoede had. Hij toert door Europa om het zelfstandige Landesk Software onder de aandacht te brengen. Die verzelfstandiging had plaats in september 2002, maar het nieuwe bedrijf moest eerst op stoom komen. Het begon aan de boezem van Intel zijn leven in 1985 als LAN Systems. Het hoofdkantoor is nog steeds gevestigd in Salt Lake City, Utah.
Intel heeft nog wel een minderheidsbelang. Andere investeerders zijn Vector Capital, vSpring Capital en personeel en management. Intel wil in deze periode van economische vertraging, terug naar zijn kernactiviteiten en stootte daarom onder meer de softwaredivisie af.
Wang: "De verzelfstandiging heeft veel voordelen. We steken elke verdiende dollar weer in het bedrijf, terwijl dat vroeger in de grote Intel-pot ging. Elk jaar moest Landesk wedijveren met andere bedrijfsonderdelen om genoeg budget te krijgen. Vaak lagen de prioriteiten elders", zegt Wang.

Winstgevend

Het slot kwartaal van 2002 is het winstgevendste van de laatste drie jaar. "Het eerste kwartaal dat we op eigen benen staan", zegt Wang trots. Het bedrijf maakt al tien kwartalen op rij winst. De moederschoot heeft geen windeieren gelegd. Op meer dan veertig miljoen pc's zijn componenten van Landesk geïmplementeerd. "De markt voor beheer van computernetwerken groeit en wij groeien mee."
Landesk richt zich op netwerken met vijfhonderd tot vijftigduizend gebruikers. Het echt grote werk laat Wang over aan Unicenter van Computer Associates, Tivoli van IBM, Openview van HP en Patrol van BMC. "Die software kan honderdduizenden gebruikers aan en biedt elementen als opslag- en databasebeheer. Daar willen we niet mee concurreren. We richten ons op de middenlaag, en daar valt nog genoeg te doen."
De nieuwe Landesk Management Suite biedt de mogelijkheid besturingssystemen via het netwerk uit te rollen. Deze toepassing heeft de onderneming zelf ontwikkeld. "De komende twee, drie jaar zullen veel bedrijven overstappen van Windows 95 of 98 naar een jonger besturingssysteem. Als je dat allemaal handmatig doet, ben je nog niet klaar voordat Microsoft alweer een nieuwe opwaardering beschikbaar heeft", lacht hij.
Een mogelijkheid is om via Ghost van Symantec een image te maken van de gewenste configuratie en deze via het netwerk rond te sturen. "Dan praat je over heel zware bestanden, soms wel een gigabit groot. Als je dat gaat distribueren, ligt het netwerk binnen de kortste keren plat. Wij gebruiken de technologie die we hebben ontwikkeld voor het distribueren van software om ook besturingssystemen aan te passen." Wang verwacht veel van deze oplossing.
Ook de nieuwe Landesk Instant Support Suite gaat volgens hem hoge ogen gooien, vooral vanwege de mogelijkheid om op afstand een pc volledig over te nemen. Met de professionele versie is het zelfs mogelijk door een firewall heen te gaan om een gebruiker van zijn probleem te verlossen door diens toestel tijdelijk over te nemen.

Nog veel te winnen

De Benelux-organisatie is niet bepaald het onderdeel met de hoogste omzet. "Er valt hier nog een wereld te winnen", is de wijze waarop Wang tegen zo'n feit aankijkt. Hij heeft onlangs een aantal mensen aangesteld die in de Benelux de kar moeten gaan trekken. De verkoop gebeurt via 'Expert Solution Providers'. Er zijn er nu vier in de Benelux, waarvan één in België, en Wang wil dat aantal verhogen.
Intel, zo vertelt Wang, investeerde vooral in Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Twee jaar geleden is de chipgigant begonnen meer geld te stoppen in de Benelux en Scandinavië. Deze lijn wil de nieuwe ceo voortzetten. "Ik verwacht dat de Benelux in omzetgrootte de vierde wordt in Europa."

 
Teus Molenaar

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-31T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.