Kolossaal Intel blijft groeien

ROTTERDAM - Het inmiddels kolossale Intel blijft maar uitdijen. De omzet steeg in 1995 met maar liefst 41 procent naar 16,2 miljard dollar. De bijbehorende nettowinst bedraagt 3,6 miljard, een toename van 54 procent.

De omzet over het laatste kwartaal is 4,6 miljard met een winst van 842 miljoen. Deze nettowinst is negatief beïnvloed door een afschrijving op ingekochte componenten. "De vraag in het vierde kwartaal kwam niet overeen met onze interne voorspellingen. Bovendien daalden de prijzen van deze componenten", aldus Andrew Grove, de hoogste baas van het concern.
In het zojuist afgesloten kwartaal bleek de Pentium met een klokfrequentie van 75 megahertz het populairste produkt. Intel verwacht echter dat het zwaartepunt nu snel verschuift naar de versies van 100 megahertz en hoger.
Om de goede resultaten te vieren, krijgt iedere medewerker over het tweede halfjaar een bonus van 10,1 werkdagen uitbetaald. Voor het gehele concern met zijn 42.000 medewerkers betekent dit een bedrag van 71 miljoen dollar. Over het gehele boekjaar betaalt Intel een bonus van 142 miljoen, ofwel 21,7 dagen.
Intel is bovendien druk doende eigen aandelen terug te kopen. In het vierde kwartaal werd hieraan 63 miljoen dollar gespendeerd, waarvoor een miljoen aandelen verkregen werden. Over geheel 1995 werd een miljard uitgegeven om bijna 19 miljoen aandelen terug te krijgen. Sinds de start van deze operatie in 1990 kocht het bedrijf inmiddels ruim 68 miljoen aandelen terug tegen een bedrag van 2,2 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-26T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.