Verkoop van halfgeleiders stijgt naar nieuwe hoogten

De wereldwijde verkoop van chips is in november vorig jaar 5 procent gestegen naar een omzet van 11,38 miljard dollar. Dit blijkt uit het Global Sales Report van de Semiconductor Industry Associaten (SIA).

Europa zag de omzet uit halfgeleiderverkoop 7,3 procent toenemen ten opzichte van oktober 1998. De verkoop in Japan en de regio rond Azië en de Stille Oceaan groeide met respectievelijk 7 en 4,8 procent. De Verenigde Staten maakte relatief de kleinste groei mee; 2 procent. De SIA benadrukt dat november de derde opeenvolgende maand met sterke groei was en ziet daarin dan ook het langverwachte herstel van de wereldwijde chipmarkt. Die raakte in juli vorig jaar in een dieptepunt, ondermeer door de economische crisis in Azië waar veel halfgeleiderfabrikanten zijn gevestigd.

Optimisme

De algehele verkoop in het vierde kwartaal van 1998 zou zelfs de positieve verwachtingen van de SIA overtreffen. Analisten speculeren al voorzichtig over een groei van 10 procent ten opzichte van het voorafgaande kwartaal. Tijdens het jaarlijkse Industry Strategy Symposium van de SIA, dat vorige week plaatsvond, waren optimistische geluiden te horen van de grote chipfabrikanten. De groei voor dit jaar komt op zo'n 7 procent te liggen, meent vice-president en economisch directeur Jean-Philippe Dauvin van halfgeleiderfabrikant ST Microelectronics. Dat stijgt tussen 1999 en 2003 naar 20 procent per jaar.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-29T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.