Transmeta volgt deels Arm-model

Transmeta richt zijn bedrijfsmodel meer in naar voorbeeld van de Britse chipontwerper Arm. In tegenstelling tot Arm stopt Transmeta niet met het produceren van processoren; het bedrijf zoekt daar nu een partner voor.

De ontwerper van de energiezuinige x86-compatibele processoren schroeft zijn productie wel terug. Het stopt de fabricage van zijn Efficeon-processoren op 130 nanometer en beperkt zich tot zijn Crusoe-processoren en Efficeon-chips op 90 nanometer. Transmeta kwam vijf jaar geleden, na een periode van opperste geheimhouding, naar buiten met de eerste Crusoe-chip.
De chipontwerper heeft tot vorige week serieus overwogen om direct geheel over te gaan op het Arm-model. Dat bedrijf houdt zich alleen bezig met het ontwerpen van de Arm- en Strongarm-processoren en geeft die onder licentie aan chipfabrikanten, waaronder Intel. Daarbij mogen die afnemers - afhankelijk van hun licentie - de oorspronkelijke ontwerpen fabriceren, aanpassen en doorverkopen.

Verlies

Transmeta leed de afgelopen jaren een gemiddeld verlies van ruim twintig miljoen dollar per kwartaal. Het bedrijf wil nu een overeenkomst sluiten met een of meerdere strategische partners die de productie grotendeels op zich moeten nemen. Daarbij zorgen de partners voor continuïteit, terwijl Transmeta zich concentreert op het uitbouwen en exploiteren van zijn intellectueel eigendom.
Ondertussen snijdt Transmeta in de eigen organisatie. De eerste ontslagen vallen naar verwachting eind maart, verklaren woordvoerders. De kasreserve bedraagt 53 miljoen dollar, maar een bijna complete ontmanteling qua werknemers is reeds doorgerekend. Vice-president verkoop Art Swift zegt dat in het ergste geval het merendeel van het personeel weggestuurd kan worden. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.