Pc-markt sluit 2004 goed af

Laptopverkoop blijft boventoon voeren

De verkoop van pc's liep in het vierde kwartaal relatief terug, maar het gehele kalenderjaar 2004 was goed. De pc-leveringen zijn 11,8 procent gegroeid ten opzichte van 2003. Laptops vormden het leeuwendeel van de verkoop.

"Het vierde kwartaal kwam over het geheel genomen overeen met onze verwachtingen. Dit ondanks enkele lichte tegenvallers in de consumentenmarkten van de Verenigde Staten en Emea (Europa, Midden-Oosten en Afrika - red.)", verklaart analist Charles Smulders van onderzoeksbureau Gartner. Het toegenomen - en nog altijd groeiende - aandeel van laptops verklaart hij vanuit drie factoren: lagere prijzen, een hoger prestatieniveau en draadloze netwerken.
Wereldwijd was Dell de grootste pc-leverancier met HP als tweede. In Emea is die volgorde omgekeerd. IBM is wereldwijd derde, maar in Emea vijfde. Fujitsu-Siemens is op beide niveaus vijfde, terwijl Acer het in Emea beter doet (derde plaats) dan wereldwijd (vijfde plaats). Dell heeft zijn wereldwijde voorsprong op HP weten te vergroten dankzij de prijsdalingen voor pc-componenten in het vierde kwartaal, aldus Smulders.
Wereldwijd zijn er afgelopen jaar 189 miljoen pc's verkocht, terwijl dat er vorig jaar nog 169,1 miljoen waren. De Emea-regio was goed voor 61,7 miljoen pc's, wat 14 procent meer is dan in 2003. In het vierde kwartaal zijn er 19,5 miljoen machines geleverd, 11,7 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. In de Verenigde Staten lag de verkoop op 62,3 miljoen stuks, wat 8,3 procent meer is dan in 2003 (57,5 miljoen verkochte pc's).

Consolidatie

HP heeft vorige week zijn pc-divisie samengevoegd met zijn printertak. Eerstgenoemde activiteit is weliswaar winstgevend, maar heeft het de afgelopen twee jaar moeten afleggen tegen concurrent Dell. HP heeft nu besloten niet langer marktaandeel, ten koste van winst, na te jagen. Het concentreert zich nu op de winstgevendheid. Het samenvoegen van de pc-groep met de sterk winstgevende printerdivisie moet klanten interessantere combinaties bieden. Dell is echter ook actief op de printermarkt, middels een overeenkomst met Lexmark.
Financieel analisten hadden HP liever de pc-tak zien afstoten, zoals IBM onlangs deed aan het Chinese bedrijf Lenovo Group. IBM's pc-divisie leed al lange tijd verliezen. De overname door Lenovo heeft IBM's pc-verkoop in het vierde kwartaal licht gedrukt, zo meldt het bedrijf bij de bekendmaking van de cijfers voor het vierde kwartaal.
IBM's pc-omzet groeide afgelopen jaar gemiddeld 12 procent, maar lag in het vierde kwartaal op slechts 2 procent. IBM merkt hierbij op dat de lichte pc-tegenslag ruimschoots is gecompenseerd door de enorme toename (15 procent) in de verkoop van serverblades.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.