Laptop krimpt en groeit

Intel en AMD gaan van processor naar geïntegreerd platform

De laptop begint aan een nieuwe fase van fysieke krimp en prestatiegroei. Intels vorige week gelanceerde tweede generatie Centrino-chips, codenaam Sonoma, belooft nog dunnere én krachtigere laptops. AMD is de week daarvoor eenzelfde route ingeslagen.

De vooraankondiging van AMD moest de aandacht wat afleiden van Intels Sonoma-onthulling. AMD komt begin dit jaar onder de naam Turion met energiezuinige processoren voor laptops. Daarbij werkt de producent samen met diverse chipsetproducenten om een compleet pakket voor mobiele computers te bieden. Dit geïntegreerde chipplatform ontstaat naar voorbeeld van Intel, dat in 2003 al met de eerste generatie Centrino's die benadering koos.
AMD heeft een aandeel van slechts 9 procent op de x86-laptopmarkt. De rest van die markt is aan Intel. Behalve dat laptops - en de chips daarvoor - een hogere marge hebben dan desktops, zijn laptops ook aantrekkelijk doordat ze in toenemende mate de rol van bureaugebonden pc's overnemen.
"Het gaat niet meer om snelheid, maar om functionaliteit", zegt Benelux-directeur Roger Benson van Intel. Het bedrijf is vorige week dan ook opnieuw ingedeeld, in vijf divisies. "Die zijn verdeeld naar gebruiksmodel: het digitale huishouden, het bedrijfsleven, de digitale gezondheidszorg, het kanaal (distributeurs én lokale computerproducenten) en mobiliteit." Voor dit laatste laat Intel, gevolgd door AMD, het streven naar alleen snelheid nu los. "Wij hanteren vier vectoren: batterijduur, draadloze connectiviteit, omvang en prestatieniveau".

Kloof dichten

Toch geniet de verhoogde rekenkracht van de nieuwe generatie veel aandacht. Zo is de gebruikte Pentium-M-processor, gebaseerd op de Dothan-kern, versneld en voorzien van een geheugenbus die draait op een kloksnelheid van 533 MHz. De chip zelf is verkrijgbaar op snelheden van 1,2 GHz (ultralaag voltage, met 400 MHz front side bus) tot maar liefst 2,13 GHz.
Machines met dat topmodel halen een prestatieniveau dat zich kan meten met dat van desktopcomputers. Dit is mede te danken aan de 33 procent snellere geheugenbus en de sterk verbeterde grafische capaciteiten van de 915GM-systeemchipset. Intel zelf spreekt van een 90 procent verbetering op het grafische vlak. "Het model op 2 GHz is 25 procent sneller dan het 1,6 GHz-topmodel van de eerste generatie Centrino's", aldus Benson. De eerste benchmarks van pc-bladen en websites bevestigen dat de kloof tussen mobiele en vaste computers bijna overbrugd is.

Doel: vijf uur

Daarnaast biedt Sonoma een weer iets hogere batterijduur ten opzichte van de voorgaande generatie. De eerste Centrino-uitvoering haalde een gemiddelde operationele tijd van zo'n vier uur. "De 1,6 GHz 'Centrino één' haalde 208 minuten", geeft Benson aan. De Dothan-processor, die tot vorige week nog niet in het energiezuinige Centrino-chippakket was opgenomen, trok dat aantal minuten - dus zónder de energiezuinige Sonoma-chips - weer wat naar beneden. Mét de Sonoma-chips liggen de grenzen juist hoger.
"Ons doel is een batterijduur van vijf uur, dat hebben we redelijk weten te handhaven." Intel wil dat de komende jaren verder vergroten om complete werkdagen te halen. Voor de korte termijn komt de chipmaker met een 'Runs great on Centrino'-initiatief gericht op softwareproducenten. Dit moet applicaties efficiënter om laten gaan met systeembronnen - zoals harde schijf, geheugen en bandbreedte - zodat de power-downmogelijkheden van de Centrino-componenten beter worden benut.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.