Sdram-patenten vormen inzet juridische strijd

    Rambus heeft een aanklacht tegen Hitachi ingediend wegens inbreuk op patenten. De fabrikant van de gelijknamige geheugenchips stelt dat Hitachi onrechtmatig gebruikmaakt van Rambus-technologie in veel van diens geheugenchips en processors.

De aanklager eist een gerechtelijk verbod op het ontwerp, de productie en de verkoop van die halfgeleiders. Daarnaast wil Rambus ook een schadevergoeding van nog onbekende omvang. Deze aanklacht kan verstrekkende gevolgen hebben voor de wereldwijde chipindustrie. Het blijkt namelijk uit de details van de nu aangespannen rechtszaak dat Hitachi niet het enige juridische doelwit is.

Ante-datering

Het gaat hier om vier brede patenten voor sdram-chips (synchronous dynamic random access memory). Deze patenten zijn eind vorig jaar pas aan Rambus toegekend, maar hebben een ante-datering en dus juridische geldigheid die teruggaat naar april 1990. Toen heeft het bedrijf de patentaanvragen namelijk ingediend. De wereldwijde productie van sdram is eind 1991 begonnen en kwam pas in 1993 op gang, aldus Avo Kanadjian, vice-president marketing bij Rambus.
Rambus beweert dat het zijn sdram-technologie in het midden van de jaren negentig aan Hitachi demonstreerde in het kader van een voorgestelde licentieovereenkomst. Hitachi zou die technologie opgenomen hebben in zijn 100 MHz en 133 MHz sdram-chips alsook de reeks SH-processoren. De Japanse chipfabrikant tekende uiteindelijk wel een licentiecontract met Rambus, maar die omvat volgens de aanklager niet deze producten en technologie.

Onderhandeling

Rambus kan dus soortgelijke aanklachten indienen tegen andere bedrijven die sdram-chips produceren of elektronica die communiceert met computergeheugens. Hieronder vallen grote chipfabrikanten als Samsung, Infineon, IBM, Micron Technologies en Intel.
De aanklagende firma geeft zelfs toe dat het al in onderhandeling is met een aantal bedrijven over het sluiten van licentieovereenkomsten. Dat zou juridische strijd moeten voorkomen. "Wij bezitten behoorlijk fundamentele kennis op het gebied van sdram-technologie", zegt topman Kanadjian. "We praten nu met een aantal bedrijven en we geven de voorkeur aan schikken."  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-28T00:00:00.000Z Jasper Bakker