Intel onderkent belang van 'mobiel rekenen'

Pentium II-lijn uitgebreid met zes lichte versies

Intel brengt zes zuinige Pentium II-microprocessoren op de markt. De chips zijn te verkrijgen in twee soorten verpakking. Met de ruime diversificatie onderstreept Intel het toenemende belang van mobiel rekenen.

De trend van dit moment is 'draagbaar'. Intel speelt daar op in met een divers aanbod Pentium II-processoren van 106 tot 762 dollar. Volgens Reiner Kreplin, marketing manager voor mobiele producten in Europa, stappen verschillende bedrijven grootschalig over op het gebruik van notebooks. "In sommige organisaties krijgen 80 procent van alle werknemers een notebook. Niet alleen vertegenwoordigers op de weg, ook mensen achter het bureau krijgen op die manier meer flexibiliteit."

Divers aanbod

De chipfabrikant uit Santa Clara komt met een scala aan Pentium II-processoren. De prestaties van mobiele chips liggen niet meer mijlenver achter op hun broertjes voor de PC. De snelste mobiele Pentium II-versie klokt 366 MHz en gebruikt slechts 9 watt. De Pentium III-chips die Intel in februari naar verwachting in 450 en 500 MHz uitbrengt zal in de zomer als mobiele processor in 600 MHz verkrijgbaar zijn. Voor de eerste keer kwam deze week ook de goedkope Celeron in twee mobiele varianten uit. Dit is een reactie op de opkomende concurrentie van AMD (zie pagina 9) en de goedkope risc-processoren in het Windows CE-segment. Toshiba introduceerde inmiddels een 300 MHz K6-2 in een Dynabook Satellite 2520.
Alle nieuw geïntroduceerde Intel-processoren zijn behalve in mobiele modules ook te verkrijgen in zogenaamde ball grid array-verpakking (BGA). Dit compacte omhulsel is toepasbaar doordat het tweede niveau cachegeheugen bij deze processoren op de chip zit geïntegreerd (bij de Pentium II-versies 256 K). Er is dan geen module meer nodig om de L2-cache chips te behuizen. Ball grid arrays zijn aansluitingen die lijken op een schaakbord van soldeerballetjes. Met een BGA kunnen chips direct op het moederbord worden gesoldeerd. Dit maakt zeer dunne notebooks en sub-notebooks mogelijk. In dat laatste segment kan Kreplin van Intel overigens nog geen klanten noemen.

Kostenbesparing

Cache integreren maakt de chips duurder, maar een overstap van slot 1-modules naar pin-aansluitingen of BGA's levert ook een stevige kostenbesparing op. Volgens Micro Design Resources is een Celeron met een Socket 370 (370 pin-aansluitingen) 10 dollar goedkoper te produceren dan de huidige slot 1-modules. Alleen al die overstap is volgens deze analisten goed voor een besparing van 300 miljoen dollar. De integratie van L2-cache op de processor maakt de modules overbodig. Intel zal op den duur helemaal overstappen naar BGA's voor notebooks en PGA's (Pin Grid Array) voor PC's, werkstations en servers. De toekomstige chiptechnologie (0,18 micron) zal het zelfs mogelijk maken om voor de professionele markt 2 Mb L2-cachegeheugens te integreren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-29T00:00:00.000Z René Raaijmakers