Markt wacht met smart op Pentium II voor notebooks

Fabrikanten klagen steen en been

Terwijl Apple eind vorig jaar een nieuwe powerbook uitbracht op basis van de nieuw G3 PowerPC-processor laten notebooks met een Pentium II op zich wachten. Notebook-fabrikanten klagen steen en been. Het lukt Intel niet om snelle en tegelijkertijd energiezuinige processoren voor draagbare computers te ontwikkelen.

Er zijn nog steeds geen notebooks met een Pentium II te koop. Fabrikanten zijn bezig met het oplossen van warmte-problemen. Er zouden zelfs Pentium-II notebooks met actieve luchtkoeling op stapel staan. "In het verleden trokken de lcd-schermen het meeste stroom, nu is het de processor en zijn koeling die energie vreten", zegt Arif Maskatia, van Acer Advanced Labs in San José, Californië.
Dit geldt dus ook voor de 'draagbare' Pentium II's. Intel houdt zelf een grens aan van 8 Watt; daar zal deze chip zeer dichtbij komen. Bovendien wil het bedrijf uit Santa Clara, Californië, midden-98 ook de Accelerated Graphics Port (agp) voor notebooks introduceren. Naar verwachting voegt dat opnieuw een last van 2 Watt toe. Dat maakt het zeer moeilijk voor fabrikanten die ook snelle CD-rom-drives en harde schijven willen inbouwen. De fictieve grens van 20 Watt voor het energieverbruik van een notebook is dan zo gehaald.

Illusie

Intel heeft met zijn 'mobiele module-concept' microprocessoren gemakkelijk uitwisselbaar gemaakt. Het bedrijf maakt het daardoor mogelijk over te stappen naar een Pentium-chip met een hogere kloksnelheid of van een Pentium naar een Pentium II. Maar voor draagbare computers noemen fabrikanten dit idee een illusie. "Zelfs de koeling van notebooks met een 233 MHz Pentium II is waarschijnlijk niet voldoende voor de 266 en 300 MHz-versies", zegt een van hen. Fabrikanten die ultradunne modellen willen maken zijn al helemaal niet tevreden. De Intel 'Mobile Module' is veel te dik. Een notebook met deze module zal minimaal 4 cm dik zijn. Zelfs de 7 millimeter van de mini-cartridge vinden sommigen nog onaanvaardbaar.
Het is een vernederende ervaring voor Intel dat de nieuwe Powerbooks van Apple met een 266 MHz G3 Power PC sneller zijn dan desktop-PC's met een 266 MHz Pentium II. Aan de draagbare G3 hangt echter een prijskaartje van ruim 11.000 gulden. Het is nog onduidelijk wanneer Intel zijn draagbare Pentium II-processor (nu nog met codenaam Deschutes) op de markt brengt, hoewel enkele Taiwanese producenten hebben aangekondigd volgende maand met Pentium II-notebooks te zullen komen. De prijs van een machine met 64 megabyte werkgeheugen, dvd-rom-drive en 4,1 gigabyte harde schijf zal naar verwachting zo'n 4000 dollar bedragen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-23T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.