EMC versterkt positie met nieuwe Symmetrix

Opslagsystemen voor bedrijfskritische toepassingen

Een vernieuwde lijn van Symmetrix-systemen moet de positie van EMC in de markt van opslagsystemen verstevigen. Gebruikers kunnen de opslagsystemen koppelen aan zowel 'gesloten' mainframes als open systemen.

De nieuwe generatie Symmetrix borduurt voort op de systemen die EMC in 1991 introduceerde. De nieuwste 'familieleden' bevatten een groot aantal technische verbeteringen. Zo zijn het de eerste opslagsystemen die zijn opgebouwd uit 5,25 inch 23 GB schijven en 3,5 inch 9 GB schijven.
Hoewel opslagssystemen in de categorie van hardwareprodukten vallen, is het toch software waarmee EMC zich onderscheidt van de concurrentie. Dankzij intelligente software combineert het bedrijf reeksen kleine schijven met een groot buffergeheugen. Daardoor kunnen gebruikers van Symmetrix-systemen gegevens benaderen met elektronische in plaats van met mechanische snelheden.
Een opvallende softwarevernieuwing introduceerde EMC in 1992 met de Mosaic-architectuur. Deze stelt ontwikkelaars in staat voort te bouwen op bestaande systemen.
De volgende wezenlijke vernieuwing lag ook op het vlak van software. Dat was in november 1995 toen het bedrijf een systeem op de markt bracht dat zowel mainframes als open systemen ondersteunt. "Dankzij dit Enterprise Storage Platform (ESP) kunnen gebruikers hun bedrijfskritisch applicaties op beide platforms opslaan.
In 1996 introduceerden we een architectuur die vrijwel alle belangrijke hardwareplatforms ondersteunt", zegt chief executive officer Michael Ruettgers.

Toppositie

Volgens onderzoekbureau IDC streefde EMC einde 1995 IBM voorbij. Het aandeel van EMC bedroeg toen 41 procent, tegen 35 procent van IBM. Een jaar later bedroeg de voorsprong van EMC op IBM ongeveer tien procent.
IDC voorspelt dat de markt van opslagsystemen voor het eind van deze eeuw een waarde vertegenwoordigt van vijftig miljard dollar. EMC vaart wel bij de immer groeiende behoefte aan opslagcapaciteit. Die is voor een deel toe te schrijven aan de overgang naar client/server omgevingen. Bedrijven willen de overgang van een mainframe naar een open omgeving wel maken, maar ze eisen van een open omgeving dezelfde beheersfaciliteiten, zoals het maken van back-ups en beveiliging, als bij mainframes. De problematiek van het jaar 2000 en het werken met multimedia toepassingen zorgen ook voor een vraag naar meer opslagcapaciteit.
EMC speelt tot nu toe goed in deze trends en kan bogen op een fikse groei. Dankzij de successen van de Symmetrix groeide de omzet van van 190 miljoen dollar in 1990 naar meer dan 2,2 miljard dollar in 1996.

Achteruitkijkspiegel

Bij zo'n florissante positie als EMC heeft, ligt arrogantie op de loer. Maar daar is ceo Ruettgers op bedacht. "Wij blijven in de achteruitkijkspiegel kijken om ervoor te waken dat een onverwachte concurrent ons inhaalt."
Sun is een van de concurrenten die met een inhaalpoging bezig is. Deze week introduceert dit bedrijf een opslagsysteem voor de Unix-omgeving (zie elders op deze pagina). Sun claimt dat dit systeem beter is dan een vergelijkbaar produkt van EMC. Bovendien kost het slechts een kwart van de prijs.
Volgens Rob Venstra, woordvoerder van EMC Nederland, is prijs geen relevant argument. "Wij weten dat concurrerende fabrikanten goedkoper zijn. Maar we hebben de afgelopen jaren juist de markt veroverd doordat onze systemen sneller zijn. Dat ze bij de aanschaf een stuk duurder zijn speelt nauwelijks een rol, want dat maakt slechts een marginaal deel uit van de totale kosten van een systeem."
De cijfers van IDC wekken de indruk dat die stelling juist is. Het is dan wel vreemd dat geen van de grote klanten van EMC bereid is commentaar te geven op de nieuwe systemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-24T00:00:00.000Z Wim Amerongen