Apple stopt met Mac's voor consumentenmarkt

NEW YORK - De poging van Apple Computer om een partij mee te blazen op de consumenten is een debâcle geworden. Het bedrijf heeft dan ook besloten deze activiteiten stop te zetten en over te laten aan 'klonenbouwers'. De momenteel zwaar verliesgevende fabrikant gaat zich toeleggen op de duurdere modellen waarop nog aardige marges zijn te halen.

Met deze koerswijziging hoopt Apple het slechte tij te keren. Na de teleurstellend verlopen kerstverkopen moest het concern het vierde kwartaal van 1995 afsluiten met een verlies van 69 miljoen dollar. In dezelfde periode van 1994 werd nog een winst van 188 miljoen dollar behaald. Traditioneel moet Apple het vooral van de inkopen rond de kerstperiode hebben. Dit jaar had het concern echter te lijden onder zware prijsconcurrentie. Vroeger kon Apple altijd wat hogere prijzen vragen, omdat haar computers gebruiksvriendelijker waren.
Na de introductie van Windows 95 is dit verschil kleiner geworden. In een uiterste poging nog wat van de kerstverkopen te maken, kwam Apple halverwege december in Amerika met prijsverlagingen. Gevolg was echter wel dat op de goedkopere Macintosh PC's nauwelijks meer iets werd verdiend of zelfs verlies werd geleden.

Herstructurering

Gelijktijdig met de gewijzigde produktstrategie maakte Apple ook een reorganisatie bekend. Zeker 1300 banen zullen hierbij verloren gaan. De concernleiding sluit niet uit dat drastischer maatregelen noodzakelijk zijn. Het banenverlies gaat gepaard met hoge reorganisatiekosten. In het thans lopende kwartaal zal hiervoor een voorziening nodig zijn van 125 miljoen dollar. Ook los van deze reorganisatiekosten zou dit kwartaal verlies worden geleden. Apple zit dus diep in de rode cijfers. Beursanalisten vrezen dat de thans aangekondigde maatregelen nog te mager zijn.
In de afgelopen weken is hevig gespeculeerd op een eventuele verkoop van Apple. Als overname-kandidaten worden genoemd IBM, Motorola, Sony, Sun Microsystems en Oracle. Alleen de laatste onderneming heeft haar interesse bevestigd. Ook waren er geruchten over een op handen zijnd vertrek van Apple-topman Michael Spindler. Spindler die in 1993 aan de macht kwam bij Apple, zou met zijn gezondheid worstelen. Maar zijn aftreden wordt ontkend. Apple probeert door verkoop van bedrijfsonderdelen de kas aan te vullen. Het concern wil ook meer licenties gaan verlenen. Nu het accent verschuift naar de zwaardere PC's, komen daar ook meer mogelijkheden voor. Daarnaast wil Apple meer samenwerking, met name waar het gaat om Internet-produkten. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-01-26T00:00:00.000Z correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.