35 jaar ict-nieuws - 2 (1968)

In 1964 kondigt IBM de System/360 serie (S/360) aan; de eerste in zijn soort waaraan een uniforme architectuur ten grondslag ligt. De S/360 is ontwikkeld door onder meer Fred Brooks, die projectleider was, de Nederlander Gerrit Blaauw en Gene Amdahl die later zijn eigen bedrijf startte.

Het ontwikkelen van het besturingssysteem vergt meer tijd en geld dan voorzien. In 1966 werken tweeduizend programmeurs aan de software om het voor elkaar te krijgen. Populair is de S/360 vanaf het begin: door de grote vraag ontstaan fikse leveringsproblemen. De 360-familie bestaat uit vele modellen en loopt uiteen van het simpele model 20 minicomputer met 24 KB geheugen tot de supercomputer model 91, onder meer gebouwd voor een Noord-Amerikaans ruimteverdedigingssysteem dat nooit effectief is geworden. Ook de Nasa gebruikte dit laatste 360-model.
35 jaar geleden startten Computable en Model 25 (foto) bijna gelijktijdig hun carrière. In september 1968 komt het eerste nummer van Computable uit. In oktober verschijnt het kamervullende mainframe dat het nu zou verliezen van de simpelste hedendaagse computer.
 
Henk Boot

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-24T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.