Lot Carly Fiorina in handen van grote aandeelhouders HP

Koninginnedrama

Om de beleggers achter zich te krijgen zal ceo Carly Fiorina hen er eerst van moeten overtuigen dat de fusie tussen HP en Compaq strategisch verantwoord is en dat ze de zaak ook echt rond kan krijgen in een onderneming die al zo ten prooi is aan verwarring. Hoe groot is het vertrouwen van de beleggers in deze eerste ceo van buiten HP. Wat heeft ze tot nu toe gepresteerd? En hoe nadelig is deze gang van zaken voor Compaq? Peter Burrows werpt licht op de zaak in dit vervolgartikel over de perikelen rond de grootste hightech-fusie in de geschiedenis.

Als de deal tussen HP en Compaq wordt getorpedeerd, kunnen er onzekere tijden aanbreken voor HP, zeker wanneer er een nieuwe ceo met een totaal andere strategie aantreedt. De toekomst van Compaq komt helemaal aan een zijden draadje te hangen. Door zijn lot te verbinden aan dat van HP, geeft de computerreus uit Texas aan niet op eigen benen te kunnen staan. Dat alleen al is reden genoeg voor dalende verkoopcijfers. In het laatste kwartaal vertoonden de inkomsten van Compaq een daling van 33 procent, tegen een 18 procent lagere omzet voor HP en 10 procent minder inkomsten voor Dell. Mensen binnen Compaq zeggen dat de leiding achter de fusie blijft staan, hoewel er voor 13 december een bestuursvergadering rond een eventueel terugtrekkingsplan op de agenda stond. Compaq-bestuurslid Thomas J. Perkins zegt dat het bestuur de deal niet eens in stemming moet brengen wanneer het er naar uit gaat zien dat de aandeelhouders in meerderheid tegen zijn. Hij is van mening dat de hele kwestie draait om de vraag wie het voor het zeggen heeft bij Hewlett-Packard - Fiorina of de families. "Het is puur een strijd om de macht over het concern," aldus Perkins. "Compaq staat toevallig in het schootsveld. Wij kunnen de strijdende partijen hooguit vanaf de zijlijn aanvuren."
Fiorina kent geen twijfels: zij heeft het voor het zeggen bij HP, en zij vindt dat de eerbiedwaardige printer- en computerproducent het meest gediend is bij samenwerking met Compaq. Ze stelt dat ze eigenlijk nog maar net begonnen is aan een campagne om de aandeelhouders te wijzen op de voordelen van de fusie. Overtuigende details moeten volgen in een prospectus die begin dit jaar wordt gepubliceerd. Duidelijkheid kan verder nog komen uit de financiële resultaten voor beide ondernemingen over ten minste nog één volgend kwartaal. En wanneer de overname eenmaal officieel is goedgekeurd, kunnen beide directies ook meer informatie vrijgeven over gezamenlijke productontwikkelingen, synergievoordelen en kostenbesparingen. "De strijd is nog lang niet gestreden," aldus Fiorina.

 


De auteur of oorspronkelijke uitgever van deze bijdrage heeft geen toestemming gegeven voor elektronische publicatie. Raadpleeg de Computable van bovenstaande datum voor de complete tekst van dit artikel. Heeft u de betreffende Computable niet (meer) in uw bezit, bel dan (023) 546.3413.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-18T00:00:00.000Z Business Week
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.