Groei is uit verkoop besturingssystemen

De groei in de verkoop van besturingssystemen voor personal computers is het afgelopen jaar nagenoeg tot stilstand gekomen.

Microsoft blijft met een marktaandeel van 87 procent (76,6 miljoen licenties voor besturingssystemen) de voornaamste leverancier, terwijl Apple en IBM samen slechts 6,6 procent van de desktopmarkt in handen hebben. Dit blijkt uit voorlopige schattingen van onderzoeksbureau International Data Corporation (IDC) op basis van diens rapport 'Client Operating Environments 1197 in Review'.
In totaal zijn er in 1997 slechts 2,3 procent meer licenties voor besturingssystemen verkocht dan in het voorgaande jaar. Voor de totale markt bestaat 75 procent van de verkopen uit Windows 95. Dit was in 1996 nog 63 procent. Windows NT telt 9,2 procent tegenover 3 procent in 1996. De stagnering in de verkoop van besturingssystemen is volgens IDC te wijten aan diverse factoren.

Tevreden

De afnemende groei heeft drie belangrijke oorzaken. Allereerst de bedrijven die wachten met overstappen van Windows 3.x totdat Windows 98 of NT Workstation versie 5 verkrijgbaar zijn. Ten tweede de organisaties die tevreden zijn met hun huidige systemen. En ten derde de weigering van Apple om versie 8 van diens Mac OS in licentie te geven aan fabrikanten van Macintosh-klonen. Daarnaast concentreren IT-managers zich steeds meer op het minimaliseren van de uitgaven en het maximaliseren van de productie.
Ondertussen wijden automatiseerders zich aan het afwenden van het millennium-probleem en het versoepelen van de overgang naar de Europese munt. Bovendien is er volgens IDC meer aandacht voor het evalueren van netwerk-systemen en goedkope, of zelfs gratis besturingsomgevingen zoals Linux.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.