PC's IBM en Compaq zonder Intel-chip

IBM en Compaq hebben vorige week nieuwe PC's uitgebracht die geen processoren van Intel gebruiken, maar chips van concurrenten Advanced Micro Devices (AMD) en Cyrix. IBM lanceerde twee Aptiva-modellen met AMD K6-processoren van 266 en 233 MHz met multimedia-capaciteiten (MMX). Compaq introduceerde vijftien nieuwe modellen waarvan bijna de helft met K6-chips zijn uitgerust.

Daarnaast kondigde Compaq ook notebooks aan in diens Presario 1200-serie met een 200 MHz processor van Cyrix. De twee computerfabrikanten menen dat hun merknaam voldoende garantie biedt voor een succesvolle verkoop van de non-Intel systemen. Bovendien maken de goedkopere alternatieven van AMD en Cyrix het eenvoudiger om PC's voor minder dan 800 dollar te produceren. Compaq heeft al verklaard met 200 MHz Presario-machines op de markt te komen die onder die prijsgrens zitten.

Water

AMD zou echter veel water bij de wijn hebben gedaan om deze grote PC-producenten binnen te halen. Het lijkt erop dat Compaq de K6-processoren van de chipfabrikant met flinke kortingen verkrijgt, ver onder de gebruikelijke prijs van 100 dollar per stuk. Toch zegt AMD nog winst te maken op deze overeenkomst, ondermeer doordat Compaq ook de duurdere 233 MHz-variant zal afnemen.  JB
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-16T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.