Steun Unix-op-Intel brokkelt af

Wegvallen Solaris teken van verdere erosie

De massale overstap van Unix-leveranciers naar Intels relatief goedkope processorplatform wordt steeds onwaarschijnlijker. Serverproducenten Hewlett-Packard en SGI zijn nog altijd van zins hun bedrijfseigen processoren te laten vallen ten gunste van Intels 64-bit (IA-64) chips, maar de afvalligen en twijfelaars groeien in aantal.

Vorige week besloot Sun Microsystems versie negen van zijn Unix-variant Solaris niet uit te brengen voor Intels 32-bit (IA-32) processoren. Dit wegvallen is geen doodsklap voor Unix-op-Intel, maar markeert wel een verdere erosie. Het besluit van Sun is geen complete verrassing aangezien de relatie tussen Sun en Intel al sinds begin 2000 in toenemende mate bekoelt.
De twee it-bedrijven begonnen begin 1998 aan de ontwikkeling van Solaris voor IA-64, maar daar kwam begin 2000 de klad in. De beide partners beschuldigden elkaar van laksheid en het bedrijven van slechts lippendienst aan de samenwerking. Midden 2000 schrapte Sun zijn Solaris-uitvoering voor IA-64.

Aantallen

Intel schermt nog altijd met "het grootste aantal besturingssystemen" dat op zijn 64-bit Itanium-processorreeks draait, of op korte termijn zal draaien. De chipproducent noemt hierbij naast het 'open source'-besturingssysteem Linux de besturingssoftware van Microsoft, HP, IBM en Compaq.
Daarnaast noemt het de mindere servergoden als SGI, NEC, Bull, Fujitsu en Fujitsu-Siemens. Deze serverproducenten hebben de laatste jaren flink aan belang ingeboet of produceren eigen klonen van andermans machines, zoals Bull-IBM en Fujitsu-Sun.
Compaq moet met zijn Unix-variant Tru64 wel over naar IA-64 aangezien het vorig jaar besloot de Alpha-technologie aan Intel over te dragen. Eind 1999 besloot Compaq nog Tru64 voor IA-64 te schrappen om zich achter IBM's Montery Unix-project te scharen. Die vrijage was van korte duur.
Daarnaast is Compaq nu verwikkeld in de overnamepoging van HP. Die computerproducent gaat op termijn ook overstag met zijn Unix-variant HP-UX. Het is nog de vraag of en hoe het gecombineerde bedrijf beide besturingssystemen overzet.

Platform-universalist

IBM is een geval apart. Het begon eind 1998 onder de naam Monterey Unix een samenwerking met Unix-op-Intel-specialisten Sequent - dat het in eind 1999 opkocht - en SCO (Santa Cruz Operation) - midden 2001 opgekocht door Linux-distributeur Caldera - om hun Unix-varianten samen te voegen op IA-64.
Dit 'nieuwe' besturingssysteem is na veel vertraging midden vorig jaar stilletjes verschenen. IBM heeft het project naar zich toe getrokken en het hernoemd naar de eigen Unix-variant AIX.
Daarnaast ontwikkelt IBM zijn Risc-processorplatform Power, afgeleid van de Powerpc-alliantie met Motorola en Apple. De computerreus voert sinds jaar en dag een strategie van platform-universalist. Het hanteert juist verschillende hardwareplatformen en besturingssystemen om verschillende markten te kunnen bedienen.

Prestatie én prijs

Graham Lovell, marketingdirecteur Solaris bij Sun, werpt tegen dat zijn bedrijf een strategie voert die duidelijker is dan die van de concurrenten. "Wij zijn toegewijd aan ons eigen besturingssysteem en aan ons eigen processorplatform. Tot op heden zien wij nog niets van onze concurrenten op Intel, dat het prestatieniveau van Solaris en Sparc kan evenaren."
Feit is wel dat Intel simpelweg door massaproductie het prijsniveau van andere processorleveranciers ondermijnt. Het prestatieniveau rukt ondertussen ook op, zij het relatief traag. Beide factoren liggen nog verder 'achter' voor Intels 64-bit chips met de huidige Itanium-chip als de vaak uitgestelde eerste generatie.
De verwachting - ook onder Intel-aanhangers als Compaq en HP - is dat IA-64 zich pas tegen 2005 kan meten met de Risc-processoren die tot op heden verbonden zijn met Unix-besturingssystemen. Tot die tijd verbeteren de diverse serverleveranciers hun eigen processorplatformen. Dat is nu reeds zichtbaar bij ontwikkelingen als IBM's Power4-chip die in wezen bestaat uit twee processoren.
Voorlopig moet het Intel-platform het dus nog altijd hebben van besturingssysteem Windows. Leverancier Microsoft heeft de 64-bit uitvoering van Windows 2000 echter alleen in beperkte oplage uitgebracht, en dan nog enige tijd na de komst van de 32-bit uitvoering. Het bedrijf werkt nu aan de volgende versie, .Net Server, die wel tegelijkertijd voor beide soorten Intel-chips moet uitkomen.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.