Scènes voor een huwelijk

Machtsstrijd binnen Hewlett-Packard over fusie met Compaq

Het is onzeker of de voorgenomen fusie tussen HP en Compaq doorgaat. Een felle strijd woedt over de te volgen strategie. Aan de ene kant staat de ceo van het bedrijf, vernieuwer Carly Fiorina, die de fusie er doorheen wil drukken. Aan de andere kant vinden we onder meer bestuurslid en aandeelhouder Walter B. Hewlett, die niet wil worden meegesleurd in het pc-moeras, en die de onvermijdelijke massaontslagen in strijd acht met de sociale bedrijfsfilosofie van HP. Peter Burrows van Business Week werpt een blik in de keuken van het kokende HP.

Toen ceo Carleton S. Fiorina van Hewlett-Packard afgelopen zomer de fusie met Compaq (formeel een overname) aan het voorbereiden was, begonnen er al links en rechts alarmbellen te rinkelen. De eerste reactie van investeringsbank Goldman Sachs & Co., in juli van het vorig jaar door HP ingehuurd om de deal te begeleiden, was: "Weten jullie echt zeker dat je dit wilt doorzetten?" Goldman waarschuwde dat het samengaan van twee van zulke giganten, elk goed voor een omzet van zo'n 40 miljard dollar, in een pc-markt met zulke smalle marges zo veel risico's met zich meebracht, dat de aandelenkoersen meteen met 10 tot 15 procent zouden kelderen. Op 2 september - twee dagen voor de bekendmaking van de fusie - moest Fiorina nog bliksemsnel haar presentatie voor de aandeelhouders aanpassen, omdat een analist van Goldman haar had gewaarschuwd dat ze een veel te optimistisch geluid liet horen. En dat terwijl ze nota bene al die tijd al wist dat bestuurslid Walter B. Hewlett, zoon van HP's medeoprichter William R. Hewlett, met zijn aandelenpakket van 5,2 procent onmiddellijk tegen de fusie zou stemmen wanneer deze in Wall Street slecht zou worden ontvangen.

 


De auteur of oorspronkelijke uitgever van deze bijdrage heeft geen toestemming gegeven voor elektronische publicatie. Raadpleeg de Computable van bovenstaande datum voor de complete tekst van dit artikel. Heeft u de betreffende Computable niet (meer) in uw bezit, bel dan (023) 546.3413.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-11T00:00:00.000Z Business Week
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.