San met stapelbare switches

Technologische vernieuwingen, in combinatie met een nieuwe vraaggestuurde consumentenmarkt, zorgen al enige tijd voor radicale veranderingen in de manier waarop grote ondernemingen hun it-operaties vormgeven. Stapelbare switches voor sans zijn hiervan een goed voorbeeld. Nu lijkt ook het mkb te kunnen profiteren van hun kracht.

De belangrijkste drijfveren voor verandering zijn het 24 uur per dag, 365 dagen per jaar beschikbaar zijn van internet als transactiemedium, het gebruik van crm-software om verkoopactiviteiten te monitoren en te leiden, het gebruik van zware 'rack-servers' die voor slechts één doel worden ingezet, en het groeiende bewustzijn bij het kader van de waarde van data en de risico's van opslag en beveiligingsdeficiënties.

Niet blind investeren

Om te voldoen aan de eisen van deze nieuwe omgeving bouwen it-afdelingen in het mkb hun it-diensten rond drie of vier servers die elk één specifieke strategische taak hebben: een Windows 'domain controller' voor bestands-, afdruk- en individuele login-services, een webserver, een mailserver en een databaseserver.
Op deze manier merken veel mkb-bedrijven dat hun totale opslagbenodigdheid al snel de terabytes benadert. Nu glasvezeltechnologie voor sans aan populariteit wint, wordt er in het mkb ook meer gebruikgemaakt van fc-switches (fibre channel). Hiermee is een sterke opslaggroei mogelijk. Bovendien zijn met de huidige economische omstandigheden goedkopere oplossingen vereist voor een fiscaal aantrekkelijke groei van de (grotere) bedrijven zelf. Ondernemingen kunnen niet langer blind investeren in extra hardware. Op een vlak is dit zeker van toepassing: het hart van de fc-san, de fc-switch. Als een fc-san de capaciteit van één switch ontgroeit, is er een aantal oplossingen. De eerste is om de switches met elkaar te verbinden met isl's (interswitch links). Hiermee wordt connectiviteit geboden met een minimum aan benodigde kabels en poorten. Helaas gaat dit ten koste van de bandbreedte tussen de switches, afhankelijk van de 'subscription ratio' (totaal aantal apparaatpoorten gedeeld door het aantal door isl's gebruikte poorten). Een subscription ratio van 7:1 is bijvoorbeeld erg hoog; een ratio van 3:1 of lager is gewenst.
Een tweede optie is het gebruik van meerdere isl's, waardoor het bandbreedteprobleem opgelost kan worden. De bandbreedte wordt wel hoger, maar deze methode resulteert helaas automatisch in een overvloedig gebruik van isl's en het opofferen van beschikbare poorten op de switches aan de isl's.
Als derde kunnen 'director-class' switches met een hoge 'port count' gebruikt worden. Deze switches hebben meer poorten en verminderen daarmee het aantal benodigde isl's. Ze zijn echter veel duurder: gemeten in prijs per poort zijn ze drie tot vijf keer zo duur als kleinere switches. Bovendien hebben ze veel extra opties die niet gebruikt worden door gebruikers die slechts meer poorten willen hebben.
De nieuwste oplossing om een fc san uit te bouwen is het gebruik van stapelbare switches.

Levensduur

Stapelbare switches maken de introductie van san in het mkb mogelijk door de implementatie en het beheer van een san gedurende de gehele levensduur te vereenvoudigen. Men kan stapelbare switches zien als stapelbare ethernet-switches, die toegespitst zijn op de wereld van de san-architectuur. Met ethernet-snelheden die varieerden van 10 tot 1000 bits per seconde werden de hogesnelheidspoorten als eerste gebruikt om hubs en switches te verbinden om het aantal lan-toegangspunten te verhogen met een minimum aan overhead.
Ip-netwerkverkopers als Cisco, Nortel Network en 3Com overbrugden de kloof tussen aantal poorten en kosten met stapelbare ip-switches, waarmee netwerkbeheerders tegen lage kosten configuraties konden bouwen met uitbreidingsmogelijkheden tot vele poorten - zonder in te leveren op prestaties en overzicht. Het was dan ook niet verrassend dat stapelbare switches in 2002 de bestverkochte types switches en routers waren.
Voor de san-beheerder bieden stapelbare switches een simpel mechanisme om direct werkende isl's te bouwen. Dit is doorslaggevend voor organisaties door de lagere administratiekosten, de lage systeem-downtime en de besparingen op externe consultants. Stapelbare switches zijn niet alleen goed te schalen, het gemak waarmee dat gebeurt maakt het ontwerpen van een goedfunctionerend san ook een stuk eenvoudiger. Kort samengevat bieden stapelbare switches de schaalbaarheid en de prestaties van een 'chassis' switch met 'betaal-pas-bij-uitbreiding'.< BR> 
Vertaling: Niels Lipmann

 
Dominic Heath, Emea marketing programmes manager bij Qlogic

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-14T00:00:00.000Z Dominic Heath
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.