Jobs en Apple bevestigen verwachtingen op Macworld

Linux maakt debuut op PowerPC-platform

Apple Computer heeft op de Macworld Expo in San Francisco een reeks aankondigingen gedaan die bevestigen wat reeds eerder is gemeld. De hoogtepunten zijn de nieuwe minitower Yosemite-Macs, verbeterde en kleurrijke iMacs, Mac-OS X Server en Europese uitbreiding van de online Apple Store. Sinds vorige week is deze webwinkel ook geopend voor Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.

Ondertussen blijft Apple-oprichter Steve Jobs nog steeds aan als tijdelijke president. "Mijn nieuwe visitekaartjes zijn net binnen en ze vermelden: 'Steve Jobs, iCEO'", grapte de topman tijdens zijn openingstoespraak. Hij presenteerde de nieuwe G3-computers die PowerPC 750-processoren bevatten met kloksnelheden van 300, 350 en 400 MHz. Apple neemt deze chips af van IBM en Motorola, waarbij de eerstgenoemde zijn kopertechnologie toepast voor de productie van de snelle halfgeleiders.

Ex-Rhapsody

Jobs heeft ook de server-variant van het aanstaande Mac OS X, gebaseerd op het Rhapsody-besturingssysteem, alvast onthuld. Deze software is gebundeld met de Apache webserver en de html-ontwikkelomgeving annex applicatieserver Webobjects. Webobjects versie 4 draait nu zowel op het Mac- als het Windows-platform. Mac OS X Server bevat ook Netboot; de mogelijkheid om een netwerk van Macs te configureren en starten vanaf een enkele server. Het nieuwe Internet-gerichte besturingssysteem draait op alle G3-computers, maar Apple komt ook met twee voorgeconfigureerde systemen die 5000 en 3000 dollar zullen kosten.
Daarnaast was de beurs het toneel van een reeks lanceringen van derden, zowel hardware- als softwareleveranciers. Zo onthulde Microsoft nieuwe Mac-versies van zijn webbrowser Internet Explorer en zijn e-mailprogramma Outlook Express. Verder presenteerden hardwarefabrikanten nieuwe randapparaten voor video en opslag en beloofden softwareleveranciers nieuwe programmatuur, waaronder ook gloednieuwe spellen voor de consumentencomputer iMac. Die machine is nu uitgerust met een snellere processor (266 MHz) en grotere harde schijven, terwijl de prijs is verlaagd.

Linux present

Ook Linux was dit jaar aanwezig op de Macworld Expo. Het bedrijf LinuxPPC debuteerde met een versie van het 'open source' besturingssysteem voor de PowerPC-computer. LinuxPPC is het eerste Linux-bedrijf dat exposeert op de Macworld. Apple bevestigde in december vorig jaar dat de onderneming zich gaat mengen in de Linux-hype. De Linux-computer moet Apples sterkste en meest loyale klantengroep bedienen: de onderwijsmarkt. Apple hoopt dat klanten Linux gebruiken voor onderzoek en gegevensverwerking, terwijl het Mac-OS dient voor grafische applicaties, multimedia-programma's en vormgeving (dtp).
 
Uitstel voor draagbare consumenten-Macintosh
Apple Computer heeft zijn draagbare consumentencomputer Webmate niet op de afgelopen MacWorld-expositie gelanceerd. Het bedrijf bevestigde al voor de aanvang van de beurs dat de Webmate niet zou verschijnen. Eerder suggereerden rondzwervende berichten dat dit wel het geval zou zijn. Naar verwachting zal de Webmate een iMac-achtig uiterlijk hebben, maar dan in een schelp-vorm, gelijkend op de oudere, draagbare computer Emate. Apple heeft al verklaard in het begin van 1999 met een draagbare machine voor consumenten op de markt te komen die op het Macintosh-besturingssysteem draait.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker