Techniek zwaartepunt op Macworld Expo

Apple kondigt nog geen nieuwe directeur aan

De eerste Macworld Expo van dit jaar, die deze week in San Francisco is begonnen, zal voornamelijk draaien om bescheiden vernieuwingen op technisch gebied. De hoogtepunten van deze beurs zijn een nieuwe PowerPC-chip van IBM, de lancering van Microsofts Office 98 voor het Mac-platform en een nieuwe versie (8.1) van het Mac OS. Analisten verwachten niet dat interim-directeur Steve Jobs met een nieuwe ceo op de proppen komt.

Geruchten dat Apple een nieuwe directeur zou vinden vóór de halfjaarlijkse expositie, die van 6 tot en met 9 januari wordt gehouden, waren al enigszins weggeëbd. De vorige Macworld Expo stond veel meer in het teken van bedrijfspolitieke aankondigingen. In Boston schokte Jobs de IT-industrie met de bekendmaking van een overeenkomst met Microsoft ter waarde van 150 miljoen dollar. Daarnaast introduceerde de Apple-oprichter de nieuwe directieraad en maakte hij officieel bekend dat hij het voorzitterschap daarvan op zich neemt.

Verrassing

De hoop leeft echter nog wel dat Apple met een verrassing op de proppen komt. Dit blijkt ondermeer uit de koersstijging vorige week vrijdag van 3,125 dollar naar 16,25 dollar per aandeel. Overigens onthult Apple op 14 januari de resultaten van het eerste kwartaal. Wall Street verwacht een verlies van zes cent per aandeel, hoewel sommige analisten hopen op een break-even-omzet.
IBM opende de nu lopende Macworld-beurs met de introductie van een Power PC 750-processor die een kloksnelheid haalt van 275 MHz. De snelste Power PC 750 die momenteel verkrijgbaar is, draait op 266 MHz. IBM beweert dat een Macintosh-systeem met deze chip sneller is dan een PC met Intels huidige topmodel, de 300 MHz Pentium II. Verwacht wordt dat Apple Computer in februari of maart een verbeterde G3-Macintosh met de nieuwe chip presenteert.

Nieuw Mac OS

Apple onthult ook een licht verbeterde versie (8.1) voor zijn nieuwste besturingssysteem Mac OS 8. Deze versie biedt geïntegreerde Internet-toegang met als standaardbrowser versie 3 van Microsofts Internet Explorer. Van deze browser is inmiddels ook de nieuwste versie (4.0) voor het Macintosh-platform verkrijgbaar. Daarnaast lanceert het bedrijf Office 98, de eerste nieuwe versie van dit applicatiepakket sinds twee jaar voor de Mac.
Verder tonen hardwarefirma's Newer Technology en Sonnet Technologies hun uitbreidingskaarten om oudere 6100, 7100 en 8100 Power Mac-systemen op te waarderen met de nieuwste Power PC 604-, 604e- en 750-processoren. IBM's nieuwste Power PC-processor zou ook opgenomen worden in deze serie processorkaarten. De twee hardwareproducenten hebben het gemunt op de 2,2 miljoen huidige gebruikers van oudere Power Macintosh-computer, zoals de series 6100, 7100 en 8100. Gevreesd wordt dat dit leidt tot verkapte concurrentie voor Apple's succesvolle G3-systemen, die het in november lanceerde.
 
Powertools eist schadevergoeding Apple
amsterdam n De Texaanse Mac-kloonfabrikant Powertools klaagt Apple Computer aan voor 100 miljoen dollar. De kloonfabrikant is failliet gegaan door het schrappen van de kloonlicenties. Het bedrijf beschuldigt zowel Apple als mede-kloonfabrikant Umax Data Systems van contractbreuk en monopolie-praktijken.
Powertools klaagt dat het hierdoor "geen leveranciers meer heeft voor de sleutelcomponenten van onze producten". Eind december meldde het bedrijf op diens website dat het geen nieuwe bestellingen meer zou accepteren. Directeur Vincent Wong bevestigde in dat bericht dat "Powertools geen betrouwbare leveranciers meer heeft en daardoor voor onbepaalde tijd geen bestellingen voor nieuwe producten kan aannemen".
Wongs firma kon concurrerende prijzen berekenen doordat het een virtueel bedrijf is, zonder eigen voorraden. Powertools beweert dat het hierdoor nieuwe producten zeker een half jaar eerder kon lanceren dan diens concurrenten. Uiteindelijk is dit systeem funest gebleken toen zowel Apple als Umax hun leveringen hadden stopgezet.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-09T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.