AMD zet met Turion de aanval in

Energiezuinige processor moet Intels Sonoma aftroeven

AMD onthulde maandag Turion, een nieuwe energiezuinige processorlijn voor laptopcomputers. Dit antwoord op Intels Centrino-chippakket is allereerst bedoeld voor dunne en lichte notebooks, en rukt later op naar desktop-vervangende laptops.

De chips komen in de eerste helft van dit jaar uit. Technische details zijn nog niet onthuld. AMD's woordvoerders zeggen dat zowel het energieverbruik als het prestatieniveau concurreren met de Centrino. De laptop-uitvoeringen van AMD's Athlon64 verbruiken 25 tot 62 Watt, flink meer dan de 20 Watt van Intels Centrino, die gebaseerd is op de Pentium-M-processor.
Voor de Turions is een nieuw ontwerp gemaakt, gebaseerd De huidige pc-software is nog 32-bit, maar AMD zegt dat klanten ook notebooks kopen met het oog op de toekomst. De Turions vervangen op termijn de huidige Athlon Mobile-chips, die al enigszins energiezuinig zijn. AMD zegt dat de Turions uiteindelijk zullen opklimmen naar zwaardere laptops, de zogeheten desktopvervangers. De uitgeklede 32-bit Sempron-chips blijven bestemd voor de goedkopere laptops.

Stap voor op Sonoma

AMD lijkt met deze lancering Intel een stap voor te zijn. Die chipproducent onthult komende week de tweede generatie Centrino, codenaam Sonoma. Intel toonde deze week op de Consumer Electronics Show in Las Vegas al twee Sonoma-laptops. Het nieuwe chippakket bestaat uit een verbeterde Pentium-M met de Alviso-chipset en een abg wifi-chipset. Dit geheel heeft een geheugenbus op 533 MHz, ondersteuning voor PCI Express en ingebouwde high-definition audio. De op de CES getoonde laptops komen van de Amerikaanse pc-producent Gateway en van Samsung.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.