Hitachi haalt 500 GB

Nieuw topmodel harde schijf gebruikt traditionele technologie

Hitachi onthulde vorige week een nieuwe harde schijf met een capaciteit van maar liefst 500 GB. Dat nieuwe opslagrecord is bereikt door traditionele technologie te gebruiken: het schijfstation bestaat uit vijf 'platen' (platters).

  
Hitachi's vorige topmodel harde schijf, de 7k400 met een capaciteit van 400 GB, is alweer voorbijgestreefd.
Dit verschilt van de aanpak van Toshiba. Die elektronicafabrikant onthulde vorige maand harde schijven gebaseerd op de nieuwe technologie voor loodrechte opname (perpendicular recording). Daarbij zijn de magnetische deeltjes op een plaat loodrecht op elkaar geplaatst, waardoor een aanzienlijk hogere datadichtheid bereikt wordt. Toshiba is de eerste die deze technologie op de markt brengt.
De producent zet de volgende generatietechnologie eerst in voor schijven met een kleiner fysiek formaat. Er zijn modellen van 1,8 en 0,85 inch breed aangekondigd, met 40 GB per plaat. Deze schijven moeten midden dit jaar op de markt verschijnen. De loodrechte opstelling van de magnetische deeltjes komt later ook naar harde schijven met een regulier formaat (3,5 inch).
Hitachi, specifiek diens dochteronderneming Global Storage Technologies (GST), verlengt nu de levensduur van de reguliere technologie. De fabrikant neemt hiermee het risico van productie-uitval. Een groter aantal platen in een harde schijf heeft namelijk een grotere uitvalkans bij de fabricage als gevolg. Topman Klaas de Vos van Western-Digital zegt dat WD huiverig is voor zo'n groot aantal platen. Hitachi GST, voortgekomen uit IBM's opslagdivisie, maakt zich hierover geen of weinig zorgen: het vorige topmodel harde schijf had een capaciteit van 400 GB en was ook van Hitachi.

Consumentenmarkt

Het nieuwe 500 GB-topmodel (ofwel een halve terabyte) is vorige week, samen met nieuwe 80- en 250 GB-modellen, onthuld op de Consumer

Micro's
Tegelijk met de aankondiging van het nieuwe capaciteitsrecord van een halve terabyte in één harde schijf onthulde Hitachi ook ultrakleine schijven. Dochter Global Storage Technologies komt in de tweede helft van dit jaar met een kleinere uitvoering van zijn één inch brede Microdrive en een dunnere uitvoering van zijn 1,8 inch Travelstar harde schijf. De aanstaande Microdrive, genaamd Mikey, is 20 procent kleiner van omvang met zijn 40 bij 30 bij 5 millimeter. De capaciteit is 8 tot 10 GB. Mikey komt alleen in een ontwerp voor ingebedde apparatuur. De slankere Travelstar, bijnaam Slim, is 30 procent dunner met zijn dikte van 5 millimeter. Deze schijf biedt 30 tot 40 GB ruimte op de uitvoering met één plaat (platter). Hitachi zet deze kleine schijven in voor consumentenelektronica, zoals digitale muziekspelers, en ingebedde apparatuur.
Electronics Show in Las Vegas. Hitachi mikt met deze schijven namelijk ook op de consumentenmarkt; digitale videorecorders en zware mediacentrum-pc's. Daarnaast zet de producent de 7200-toeren schijven in op de zakelijke markt; voor werkstations, servers en nearline-opslagsystemen. De consumentenmarkt is naar verwachting echter goed voor meer afzet.
"Deze schijven vormen een complete productlijn die onze groei in de harde schijfindustrie zal versnellen. Het bereik loopt van de onderkant tot de bovenkant van de markt en van consumenten- tot bedrijfstoepassingen", zegt senior vice-president Bill Healy, verantwoordelijk voor productstrategie en -marketing. Computer- en elektronicaproducenten krijgen de nieuwe Sata-schijven (serial ata) in het eerste kwartaal in handen.

Sata II

Hitachi heeft de drie nieuwe schijven ook voorzien van de verbeteringen in de Sata-II-specificatie. Die compatibele opvolger van Sata verhoogt de datadoorvoersnelheid van 1,5 naar 3 Gigabit per seconde. De interne bandbreedte van deze schijven gaat hiermee de concurrentie aan met de datadoorvoersnelheid van Scsi-schijfstations voor bedrijfsgebruik.
De Sata-II-schijven hebben één chipset voor de Sata-commando's en gebruiken 'native command queuing' (ncq) om snelle toegang te bieden. De drie modellen zijn ook verkrijgbaar in parallelle uitvoeringen (Ata ultra 133), waarbij de Ata-commando's worden omgezet in Sata-instructies. De schijven zijn namelijk native Sata. Dit in tegenstelling tot sommige eerste Sata-schijven die intern nog Ata waren en die extern een vertaalslag naar het snellere Sata deden.
De Sata-II-specificatie biedt meer verbeteringen dan de hogere snelheid alleen, onder andere gefaseerde draaiing (staggered spin-up). Hierdoor zijn meerdere schijven in een systeem dusdanig in te stellen dat het apparaat individuele schijven kan laten draaien om de algehele stroombehoefte in de hand te houden en stroompieken (bijvoorbeeld bij het starten) te beperken.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.