December desastreus voor Apple Computer

Over het eind december afgesloten kwartaal heeft Apple Computer een verlies van 100 tot 150 miljoen dollar geleden, zo verwacht topman Gilbert Amelio. Buiten dit bedrag staan nog de kosten die zijn gemoeid met de aankoop van Next Software.

Voornaamste oorzaak is dat de Performa ondanks forse prijsverlagingen niet aanslaat bij de consumenten. Uitgerekend de draagbare Powerbook-computers waar wel veel vraag naar is, kan Apple niet in voldoende mate produceren.
De omzet is vergeleken met het kwartaal daarvoor met 10 procent gedaald. Amelio zei dat snel extra reorganisatie-maatregelen nodig zijn. Het kostenpeil moet verder omlaag. De aankondiging zorgde afgelopen maandag voor een koersval. De aandelen Apple sloten bijna vier punten lager op 17,875 dollar. De beurs was behoorlijk teleurgesteld.

Macworld

De slechte resultaten werpen ook een schaduw over de afgelopen dinsdag begonnen Macworld Expo te San Francisco. Amelio schetste de strategie voor de Macintosh, waarbij Next Software een belangrijke rol gaat spelen. Op de beurs demonstreerde de onderneming nieuwe produkten, toonde mooie Quick Time clips en 'virtual reality'. Dit alles weegt echter niet op tegen de teleurstellende harde cijfers. De definitieve resultaten over het laatste kwartaal zullen op 15 januari bekend worden gemaakt.
De waarschuwing van Amelio dat het voorbije kwartaal slecht is verlopen, komt op een voor Apple zeer ongelegen ogenblik. Apple leek zich te herstellen van de enorme verliezen uit het begin van 1996. Het voorlaatste kwartaal bracht een omzetstijging van 6,5 procent en een winst van 34 miljoen dollar. Corr.
 
System 7 niet op zijspoor
Apple zal nog jaren Nextstep en het huidige Mac-OS (System 7) naast elkaar laten voortbestaan. In een poging om verontruste software-ontwikkelaars voor de Mac en gebruikers gerust te stellen vertelden Apple-vertegenwoordigers op de jaarlijkse Macworld-beurs dat men geen plannen heeft om Mac-OS te laten vallen nu Next aangekocht is. Apple spreekt van een 'dual OS'-strategie. Ellen Hancock, Apple's Chef Technologie, heeft aangekondigd dat Apple dit jaar nog met twee nieuwe updates van Systems 7 zal komen. Eind deze maand komt een interimversie, codenaam Harmony, beschikbaar. Vervolgens zal in juli de volgende interimrelease, Tempo, worden afgeleverd.
Het nieuwe besturingssysteem op basis van Next-technologie zal onder de naam Rhapsody dit jaar in bèta-versie beschikbaar komen. De uiteindelijke versie wordt verwacht in 1998. Volgens Hancock zal veel van de bestaande Mac-software draaien onder Rhapsody. Rhapsody zal zowel Nextstep als door Apple ontwikkelde elementen bevatten. Software-ontwikkelaars die specifiek voor Rhapsody willen ontwikkelen dienen zich evenwel andere hulpmiddelen en technieken eigen te maken dan die in gebruik zijn voor het System 7-platform. Onverwachte hulp komt van Microsoft, dat website-opmaak en beheerpakket Frontpage en de Explorer geschikt maakt voor de Mac. AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-10T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.