Consumentenmarkt PC's maakt pas op de plaats

Medio dit jaar beschikt hooguit helft huishoudens over systeem

Thuisgebruik van personal computers stagneert. In vergelijking met april vorig jaar is de penetratiegraad zelfs met een procent afgenomen. Het aandeel van Pentium-PC's neemt wel toe, maar oudere processor-architecturen voeren nog duidelijk de boventoon.

Uit de laatste Heliview Consumer Monitor blijkt dat 47 procent van de Nederlandse huishoudens beschikt over een personal computer. Dit percentage ligt ruim onder de in april vorig jaar uitgesproken verwachting van 53 procent tegen het eind van 1996. Heliview denkt dat de groei tot medio 1997 dan ook maar zo'n 3 procent zal zijn, met daarbij de kanttekening dat het eerder lager dan hoger zal uitvallen.
Ook met het gebruik van Internet loopt het niet zo'n vaart. In april vorig jaar beschikte 5 procent van de thuisgebruikers over een aansluiting op het net. Medio november was dit gestegen tot 8 procent, terwijl er een stijging tot 13 procent werd verwacht.

Marktleiders

Van de PC-merken is IBM met 13 procent nog steeds marktleider, met Compaq (11 procent) als goede tweede. Op ruime afstand volgen Tulip, Escom/Primo en Philips. Big Blue dankt zijn leiderspositie aan de systemen met oudere processor-architecturen (486 en lager). Bevreemdend is de hoge positie van Philips, dat al geruime tijd de PC-markt vaarwel heeft gezegd. Het moet hier om oudere systemen gaan, of men geeft de naam van het gebruikte beeldscherm op, want in dit marktsegment speelt het bedrijf nog wel een belangrijke rol. Wordt er gekeken naar alleen Pentium-PC's, dan is Compaq met 16 procent marktleider, op de voet gevolgd door Escom/Primo (15 procent). IBM (11 procent) komt na Vobis/Highscreen (12 procent) op de vierde plaats. Philips is dan volledig uit het zicht verdwenen.
MS-Dos is met 53 procent het besturingssysteem bij uitstek. De opkomst van Windows 95 verloopt gunstig (35 procent) en het is Windows inmiddels ruimschoots gepasseerd (26 procent). In 6 procent van de huishoudens met een PC wordt Windows NT gebruikt en maar 2 procent werkt met OS/2. Het Macintosh-besturingssysteem vindt bij 3 procent van de ondervraagden toepassing. De waarde van dit gegeven kan men in twijfel trekken omdat 5 procent zegt over een Apple Macintosh te beschikken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-01-10T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.