Sun kiest voor federatieve aanpak

Wwebdienstenarchitectuur lijkt op die van IBM en Microsoft

Sun Microsystems biedt met ONE (Open Net Environment) een platform voor webdiensten op ongeveer dezelfde manier als Microsoft en IBM dat doen. "We hebben alle een vergelijkbare architectuur. We zitten dus op de goede weg", meent Guy Norgrove, directeur Noord-Europa van Suns dochter iPlanet.

In vrij korte tijd, even voor de jaarwisseling, togen drie Sun-kopstukken naar Nederland om de zegeningen van (onderdelen van) ONE voor het voetlicht te brengen. Niet toevalligerwijs beet Jeff Veis het spits af. Hij is senior director Sun ONE business alliances. Zijn verhaal gaat over Liberty, een van de hoekstenen van de webdienstenstrategie van Sun.
Liberty wil mensen een eenduidige netwerkidentiteit geven. Dat heeft een aantal voordelen: iemand hoeft zich slechts een keer te melden op het (inter)netwerk en heeft vervolgens toegang tot alle diensten die voor hem of haar openstaan. Door iemand een netidentiteit te geven, zijn tevens autorisatie en echtheidsverklaringen (authenticatie) mogelijk. Dat is nodig om transacties en afspraken via internet af te kunnen handelen, omdat dan immers bekend moet zijn bij alle betrokken partijen of iemand wel gerechtigd is tot bepaalde handelingen en of die iemand werkelijk degene is waarvoor hij of zij zich uitgeeft.

Wezenlijk verschil

Microsoft staat een zelfde aanpak voor ogen met zijn Passport, dat inmiddels wereldwijd al miljoenen gebruikers telt. Toch is er een wezenlijk verschil. Microsoft biedt een centrale oplossing: alle Passportgegevens worden beheerd door de softwarereus. En heeft zich daarmee inmiddels al de woede op de hals gehaald van consumentenorganisaties in de VS die versterking van de monopoliepositie van Microsoft vrezen..
Sun heeft gekozen voor een federatieve aanpak. Liberty is een alliantie van toonaangevende bedrijven als American Express, Vodafone, Mastercard, Hewlett-Packard, Sony, Nokia, NTT Docomo en America Online.Veiss wijst erop dat veel telecombedrijven zich bij de alliantie aansluiten. "Het voordeel is dat alle klantgegevens gewoon blijven waar ze zijn, maar ze onderling wel aan elkaar ter beschikking staan voor identificatie. Telecombedrijven hebben veel klantgegevens. Overigens bepaalt een persoon zelf aan wie zijn gegevens ter beschikking mogen worden gesteld." Veiss benadrukt dat Sun slechts een van de mede-oprichters is van de alliantie, zonder speciale privileges. Sun is er veel aan gelegen om Liberty een succes te maken, omdat het de sleutel vormt tot een wereld waarin mensen met gemak allerlei webdiensten benutten.

Dart

Guy Norgrove heeft het dan over data, applicaties, rapportages en transacties, kortweg dart. De architectuur moet zo zijn ingericht dat alle data, opgeslagen in welke vorm dan ook en op welke plek dan ook binnen het bedrijfsnetwerk, beschikbaar zijn voor degenen die daartoe rechten hebben. Applicaties moeten toegang hebben tot (legacy) databases; uiteraard biedt Sun een hiertoe ingerichte applicatieserver. Rapportages zijn nodig om te zien hoe de webdiensten van een organisatie worden benut. En ten slotte de transacties: de mogelijkheid om zinvolle dingen te doen met de aangeboden webdiensten, zoals kopen, verkopen, informatie-uitwisseling binnen of buiten de eigen netwerkgemeenschap.
Voor de toekomst moet de architectuur ingericht zijn op allerlei nieuwe apparatuur, zoals digitale televisie. Tevens moet het makkelijk zijn sjablonen voor handelingen als agendabeheer, transacties en elektronische post toe te voegen, wanneer daaraan behoefte bestaat.
Enterprise application integration (eai) speelt eveneens een sleutelrol om legacy-data en -applicaties beschikbaar te krijgen. Essentieel zijn tevens een portaal en eendirectory. John Fanelli, director web and portal services van iPlanet, breekt een lans voor de iPlanet Portal Server. iPlanet was overigens een alliantie van Sun en Netscape, maar de laatste heeft zich teruggetrokken.

Standaarden

Sun baseert zich bij ONE op standaarden als XML, Uddi en Soap. De architectuur is vrijwel hetzelfde als IBM en Microsoft hanteren. "Ik zou me niet prettig voelen als wij heel iets anders deden", reageert Norgrove. Eraan toevoegend dat Microsoft met zijn .Net-strategie een gesloten systeem biedt. "Het is niet mogelijk onderdelen binnen die architectuur bijvoorbeeld van een andere leverancier te betrekken."
Overigens doet IBM het met Websphere op de markt een stuk beter dan Sun ONE, terwijl Bea met Weblogic marktleider is. .Net staat nog te veel in de kinderschoenen om van marktaandelen te spreken.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-01-11T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.