Compaq ontmantelt Nijmeegs centrum

Bedrijf hevelt 150 banen over naar Schotland

Compaq draagt het distributiecentrum in Nijmegen over aan TNT en Teleplan. Het Europese management van het IT-bedrijf heeft hiertoe twee intentieverklaringen getekend. De ontmanteling van het centrum gaat in ieder geval ten koste van ongeveer 150 van de vierhonderd banen. De ondernemingsraad moet nog een advies uitbrengen.

Compaq draagt de logistieke activiteiten ter waarde van 500 miljoen gulden over aan TNT, onderdeel van TNT Post Groep (TPG). De Nijmeegse reparatieactiviteiten komen in handen van Teleplan. De overgang moet op 1 februari plaatsvinden.
Aan deze intentieverklaringen ging een maandenlange zoektocht van Compaq vooraf. Het Europese managementteam, dat verantwoordelijk is voor het centrum, heeft lange tijd gesproken met een wereldwijde partner. De gesprekken met dit bedrijf startten in april en liepen in november vorig jaar stuk. Vervolgens moest Compaq genoegen nemen met twee Europese partners.

Werknemers

Volgens Willem Groven, directeur Compaq Nijmegen, nemen Teleplan en TNT alle betrokken werknemers over. Er bestaat volgens hem alleen onduidelijkheid over de toekomst van de mensen die Compaq inhuurt van Bosman Logistics uit 's Heerenberg.
Piet Wildeboer, vice-voorzitter van de ondernemingsraad (OR) geeft aan dat inmiddels wel al 150 arbeidsplaatsen zijn overgeheveld naar Schotland, waar kantoren en een fabriek van Compaq staan. De betrokken Nederlandse werknemers konden zelf ook naar de Schotse vestiging gaan, maar geen van de betrokkenen heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Voor hen geldt nu het sociale plan 'Afscheid met toekomst'. Hierbij krijgen zij begeleiding naar een functie bij een andere werkgever. Wildeboer geeft aan dat veel van deze vertrekkende werknemers al een nieuwe baan hebben gevonden. Met name de IT'ers kunnen snel elders aan de slag. 'Sommigen krijgen als gevolg van het sociaal plan twee jaarsalarissen mee', aldus Wildeboer.

Advies OR

De OR heeft nog geen advies gegeven over de intentieverklaringen. Daarvoor ontbreken volgens de vice-voorzitter nog teveel gegevens. Wildeboer zegt dat 110 werknemers overstappen naar Teleplan en 24 naar TNT. 'Wij weten niet hoe de arbeidsvoorwaarden of de werksfeer zijn bij deze bedrijven. Daar willen wij meer hoogte van krijgen.'
Ook is het hem onduidelijk wat er met veertig medewerkers gaat gebeuren. In totaal gaan tachtig mensen onder Compaq-vlag verder. Zij houden zich bezig met voor het distributiecentrum a-typische activiteiten als ondersteuning, training en werken aan geheugensystemen. Oud-directeur Marius de Zeeuw heeft ook het veld moeten ruimen. Zijn functie is vervallen.

Nieuw centrum

TNT zal voor het voorraadbeheer, transport en opslag van Compaq een nieuw centraal distributiecentrum met een oppervlakte van twintigduizend vierkante meter bouwen. Hier gaan 125 mensen werken.
Er is nog geen overeenstemming bereikt over de locatie. TNT en Compaq spreken over 'ergens in het oosten van het land'. Groven geeft aan dat de intentie bestaat om het nieuwe centrum in Nijmegen te laten verrijzen. Naast het huidige gebouw van Compaq ligt nog terrein braak.
 
Inacom houdt Compaq op afstand
PC-assembleerder Inacom, die al enkele weken met Compaq onderhandelt over een overname van de onderneming, wil uiteindelijk zijn zelfstandigheid niet geheel opgeven. Het Amerikaanse bedrijf voelt zich gesterkt door de forse stijging van de eigen aandelenkoers doordat de onderhandelingen waren 'uitgelekt'.
Onderhandelaars van beide bedrijven kwamen vorige week nog bijeen. Inacom-directieleden zouden de gesprekken toen hebben bijgestuurd. De assembleerder wil nu een overeenkomst waarbij het zijn productie- en distributiefaciliteiten overdoet aan Compaq en de dienstverleningsactiviteiten in eigen handen houdt.
Berichten doen de ronde dat de uiteindelijke overname een waarde van ongeveer 400 miljoen dollar zal hebben. Inacom wil dat geld gebruiken om zijn tak voor professionele diensten verder uit te bouwen.
De PC-fabrikant zoekt toenadering tot Inacom vanwege zijn gedeeltelijke overstap naar directe verkoop, wat nu eenmaal samengaat met snellere, directe productie. De onlangs aangekondigde slanke bedrijfs-PC iPaq moet nog deze maand 'direct' te bestellen zijn.
Op termijn wil het bedrijf meer van zijn PC-producten direct aanbieden aan eindgebruikers. Verder doen er berichten de ronde dat de consumentenuitvoering van de iPaq versneld op de markt komt. Compaq geeft hierop vooralsnog geen commentaar.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-07T00:00:00.000Z Michiel Couzy