IBM virtualiseert opslag van derden

Hardware van EMC en HDS omvat in beheersoftware

IBM heeft vorige maand zijn opslagbeheersoftware SAN Volume Controller verbeterd om meer opslaghardware van concurrent EMC te omvatten. Verschillende opslagapparaten zijn te beheren en samen te voegen in een virtueel opslaggebied.

  
EMC DMX 2000
Daarmee volgt IBM in wezen het voorbeeld van opslagleverancier HDS (Hitachi Data Systems) die al enige tijd concurrerende hardware omvat met zijn beheersoftware. IBM's vernieuwde software, leunend op de Virtualization Engine Suite for Storage, biedt een gecentraliseerde monitor- en beheeromgeving voor opslagsystemen.
De leverancier stelt dat gebruikers hiermee gebruik kunnen maken van hardware van meerdere leveranciers zónder de traditionele nadelen - complexiteit en kosten - van meerdere beheeromgevingen. Het uiteindelijke doel is opslag in te kunnen zetten als nutsmiddel (utility).
IBM en HDS lijken het vooral gemunt te hebben op hardwareconcurrent EMC. Die opslagleverancier is nog altijd groot en boekt ook groei. Onderzoeksbureau IDC meet in het vierde kwartaal 23,5 procent groei voor EMC's omzet uit san-systemen (storage area network). IBM heeft volgens IDC 'slechts' 16,4 procent san-groei geboekt vergeleken met dezelfde periode in 2003.

Belofte

EMC houdt zich echter ook in toenemende mate met software voor opslagbeheer - en virtualisatie - bezig. IBM haalt uit dat EMC zijn virtualisatieprogrammatuur nog lang niet op orde heeft en dat het voorlopig dus slechts een belofte is. De opslagvirtualisatie van IBM kan nu al de eigen hardware beheren alsook de Symmetrix DMX- en Clariion-machines van EMC en de Thunder- en Lightning-opslagapparaten van Hitachi. De vorige versie van IBM's software ondersteunde de voorgaande Symmetrix-topmodellen al.
EMC werkt nog aan nieuwe virtualisatiesoftware, Storage Router geheten, die komend jaar moet verschijnen. Dit product beheert poorten naar opslaghardware in netwerkomgevingen en doet dat volgens de leverancier sneller en efficiënter dan huidige opslagswitches van leveranciers als McData, Brocade en nieuwkomer Cisco. EMC gaat echter niet de regelrechte concurrentie aan; de Storage Router werkt ook samen met de concurrerende opslag-switches.

Software kopen

Analist Shebly Seyrafi van investeringsbank Merrill Lynch is positief over de software-vooruitzichten voor EMC. Hij ziet dat de afzet van opslagbeheersoftware Legato weer wat toeneemt, nadat die in het derde kwartaal vorig jaar stagneerde. Daarnaast verwacht hij dat de verkoop van computervirtualisatiesoftware VMware blijft groeien. EMC heeft die twee productreeksen in huis gehaald door de leveranciers te kopen. Het bedrijf wil zich transformeren om komend jaar eenderde van zijn omzet uit software te halen en heeft daarvoor ook opslagsoftwarebedrijf Documentum overgenomen.
Inmiddels heeft de leverancier van opslagsystemen een nieuwe aankoop gedaan. EMC koopt voor 260 miljoen dollar in contanten het privébedrijf Smarts. Het overnamebedrag is ruim vier keer de omzet van de softwareproducent. Smarts is gespecialiseerd in automatisering van computerhandelingen en gebeurtenissen (events) en realtime-beheer van netwerksystemen.
Seyrafi merkt dan ook op dat EMC zich van opslaghardware naar niet alleen opslagbeheersoftware begeeft, maar naar algemenere beheersoftware. De Merrill-Lynch-analist ziet EMC hiermee de concurrentie aangaan met IBM's Tivoli, HP's Openview, CA's Unicenter en de beheerproducten van Network Associates. EMC's eerdere aankoop van VMware leek een vreemde stap, maar blijkt nu in een groter plaatje te passen. Smarts zou dan ook de eerste in een reeks overnames in deze opbloeiende markt zijn, verwacht Seyrafi.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.