Westen verliest pc-overwicht

De Westerse markten én leveranciers verliezen hun overwicht in de pc-industrie. Dit concludeert onderzoeksbureau Forrester in zijn rapport over opkomende markten, waaronder China, India, Mexico en Rusland.

De verkoop van pc's verschuift de komende jaren van de huidige grote markten (de VS, Europa en de Aziatische regio), naar landen die ict-gewijs nog onontgonnen zijn. De Westerse landen schaffen tegen 2010 zo'n 150 miljoen nieuwe pc's aan, terwijl de opkomende economieën over vijf jaar ruim 566 miljoen stuks kopen. Dat waren in 2003 nog 75 miljoen nieuwe pc's. De prognose voor 2010 komt neer op een jaarlijkse opeenvolgende groei van 31 procent.
De opkomende markten nemen niet alleen de rol van afzetgebied over; Forrester-analist Simon Yates voorziet ook de opkomst van lokale pc-leveranciers en producenten. Hij voorspelt dan ook een hevige concurrentiestrijd voor de huidige groten in de pc-industrie, zoals Dell en HP.
Yates stelt dat lokale spelers, zoals de Chinese Lenovo Group en het Russische Aquarius, de boventoon zullen voeren. De prijs - specifiek de aanschafprijs - van pc's zal bepalend zijn, redeneert de analist. IBM's verkoop aan Lenovo, inclusief contracten voor pc-leveringen aan IBM zelf, loopt hier dan ook op vooruit.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-07T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.