Softwarepatenten moesten Microsoft redden

Microsoft gebruikte softwarepatenten om Europese strafmaatregelen tegen te houden. Dat blijkt uit de uitspraak van het Hof van Eerste Aanleg.

  
De nieuwe medialoze Windows XP-uitvoering zal dezelfde prijs hebben als de huidige versie mét Media Player, verklaart hoofdjurist Brad Smith van Microsoft.
De veroordeelde monopolist stelt onder meer dat de communicatiemethoden voor work group servers (zoals print-, file- en logon-servers) beschermd worden door softwarepatenten of door patentclaims die voor juni dit jaar worden aangevraagd. Het gedwongen delen hiervan met concurrenten zou ze veel vertellen over belangrijke onderdelen van de achterliggende Windows-servers, aldus de advocaten van Microsoft. Delen van deze informatie weerhoudt de softwarefabrikant er tevens van de protocollen verder te ontwikkelen. "Onthulling stelt concurrenten in staat veel van het Windows server-besturingssysteem na te bootsen. Die schade gaat verder dan de strafmaatregelen van de Europese Commissie en verder dan de geografische grenzen van een eventuele verplichte licentie."

Active directory

Het gaat Microsoft om de bestaande patenten voor het gedistribueerde bestandssysteem (DFS), Server Message Block (SMB, voor het delen van onder meer bestanden, printers en seriële poorten) en Distributed Component Object Model Technologies (Dcom, voor het delen van onderdelen uit bijvoorbeeld Word en Excel). Daarnaast wil het bedrijf patent krijgen op Constraint Delegation en Active Directory Sites.
Rechter Bo Vesterdorf vond de aangevoerde bewijzen onvoldoende. Een goed geschreven communicatieprotocol vertelt niets over de interne structuur, algoritmes of andere delen van het besturingssysteem, zo citeert de rechtbank een van de deskundigen.
Ook van onherstelbare schade kan geen sprake zijn, stelt Vesterdorf. Het ontwikkelen van concurrerende producten kost vele programmeurs samen enkele jaren, stelt hij. Als de EC-straffen later bij het hoger beroep worden afgewezen, is de mogelijke periode waarin die concurrerende servers op de markt zijn heel beperkt. "Microsoft toont ook niet aan hoe de aanwezigheid van zulke servers bij klanten toekomstige activiteiten schaden."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-07T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.