Samengaan Sparc vertraagd

Sun en Fujitsu verlengen chip- en serversamenwerking

Terwijl Sun Microsystems zijn processorontwikkeling over de multicore-boeg gooit, loopt het geplande samengaan van zijn Ultrasparc met kloon Sparc64 van Fujitsu vertraging op. De universele APL-servers schuiven richting 2007.

Volgens de oorspronkelijke plannen, die halverwege 2004 zijn onthuld, zouden de eerste gecombineerde APL-machines (Advanced Product Line) halverwege 2006 op de markt komen. De twee partners laten nu weten dat de SunFire- en PrimePower-productlijnen pas tegen het eind van dit jaar of zelfs volgend jaar samengaan. “APL komt enkele maanden later dan we oorspronkelijk hadden gepland”, zegt uitvoerend vice-president David Yen van Suns Scalable Systems Group.

“De instapmodellen met vier of acht processoren kun je misschien iets eerder verwachten, mogelijk dit jaar nog.” De zware modellen, met meer dan acht processoren, komen pas in 2007 uit, schat Yen. Tegelijkertijd is bekendgemaakt dat de twee serverleveranciers hun samenwerking verlengen tot en met 2008.


Uitstel was reden

Overigens is dit niet het eerste uitstel; in 2003 liet Fujitsu weten dat Olympus in 2005 gereed zou zijn. Vorig jaar is dat bijgesteld naar 2006. Deze keten van vertraging is wel wat ironisch; één van de hoofdredenen voor de hechte samenwerking met Fujitsu was het voortdurende uitstel van Suns eigen volgende generatie UltraSparc. Uiteindelijk is, mede door de kosten voor het ontwikkelen van processoren, gekozen voor gebruik van de door Fujitsu ontworpen kloonchip Sparc64. De UltraSparc V is geschrapt en de planning omgegooid.

Daarmee maakte Sun de handen lees: budgetten vrij voor het versneld ontwikkelen van de geplande multicore-chips. Die zijn vooralsnog niet zozeer geschikt voor alle reguliere toepassingen, maar vooral voor applicaties met zeer veel ‘threads’. De multicore-UltraSparc is eerder dan gepland uitgekomen. Als onderdeel van de samenwerking mag Fujitsu die chip ook leveren in zijn servers. Daarnaast heeft de UltraSparc-producent nog een snellere uitvoering van de IV+ gepland, die draait op 1,8 GHz. Sun-topman Yen laat vallen dat er wellicht nog een opgevoerde uitvoering volgt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-10T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.