EC investeert in halfgeleideronderzoek

De Europese Commissie stelt 4,5 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek naar minder stroomverlies bij system-on-chips. Een consortium van veertien bedrijven en onderzoeksinstellingen krijgt het geld.

Een consortium van veertien onderzoeksinstellingen en bedrijven gaat in het Controlling Leakage Power in NanoCMOS SoCs (CLEAN)-project op zoek naar nieuwe ontwikkelmethodieken, -technieken en -hulpmiddelen om delen van het chipontwerpproces te automatiseren. Daarbij gaat het vooral om de processen die te maken hebben met het energieverbruik.

CLEAN wil onderzoeken of het lekken van stroom bij system-on-chips (SoCs) verminderd kan worden. Met een lekkage wordt de verspilde energie bedoeld die door de componenten binnen in de transistors op een chip ‘lekt’. Dit is een bekend fenomeen, maar de lekkage kan een gevaar zijn voor toekomstige halfgeleiders. De afstand tussen de transistoren op een chip wordt steeds kleiner. Daarbij komen er steeds meer transistoren op chips.


Concurrentie vitaal

Intel bevestigt dat het onmogelijk is om een processor voor bijvoorbeeld mobiele telefoons te bouwen met gebruik van de huidige 65 nanometer-technologie, omdat de stroomlekkage de batterij in slechts enkele minuten leegtrekt.

Op dit moment besteedt Intel zo’n vijf miljard dollar aan onderzoek en ontwikkeling. Hoeveel daarvan gebruikt wordt voor ‘lekkage’-onderzoek, kan het bedrijf niet zeggen. Het juicht de EC-investeringen toe, ‘omdat concurrentie een vitaal onderdeel voor een gezonde markt is’. Intel is zelf al bezig met onderzoek naar 45 nanometer-ontwikkelprocessen.

Deelnemersveld

Het CLEAN-project loopt tot augustus 2008. De volgende bedrijven en onderzoeksinstellingen nemen erin deel: STMicroelectronics, Infineon Technologies, ChipVision Design Systems, BullDAST, OFFIS, Politecnico di Torino, Universitat Politecnica de Catalunya, CEA-LETI, Politechnika Warszawska, Edacentrum, Technical University of Denmark, Cosorzio per la Ricerca e l’Educazione Permanente en de Budapest University of Technology and Economics.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-10T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.