Hillegom overtreft glaskunststukje Nuenen

Dit artikel delen:

Den Haag, op de huid gezeten door Brussel, is buitengewoon streng in plaats van meewerkend als het om Nederlands glas gaat.

Nuenen is de eerste gemeente in Europa met een gemeentedekkend glasvezelnet. Hillegom wil de tweede worden, ook met ‘het gemeenschapsgevoel’ als belangrijkste drijfveer, maar zonder één cent subsidie. Amsterdam loopt op eieren om goedkeuring van overheden te krijgen.

“Zeker 85 procent van de 1.800 huishoudens in de eerste twee wijken van Hillegom tekenen in voor een abonnement”, zegt directeur Martien Koster van Lijbrandt Telecom in Hillegom.

Per aansluiting rekent Lijbrandt, een lokaal installatiebedrijf dat zo’n 400 kilometer glasvezel in de Randstad exploiteert voor de zakelijke markt, op 2.200 euro aan kosten. “Met rente en afschrijving kun je dat in tien jaar terugverdienen, maar het gaat zeker vijftien tot twintig jaar mee”, rekent Koster voor.

“Als je de nadruk maar legt op extra diensten”, waarschuwt hij. In Hillegom zijn dat de komst van twee algemene lokale tv-kanalen plus kanalen van de kerken. De grote attractie vindt Lijbrandt echter, naast 20 Mb/s internetsnelheid in twee richtingen, de komst van echte HDTV. “En dan spreek je echt over een heel groot kwaliteitsverschil met de digitale televisie van Casema. De gewone digitale tv is al zeker 50 procent beter, HDTV gaat het verschil onoverbrugbaar maken. Men denkt dat je daarvoor uit kunt met acht megabit, maar je hebt zeker 18 megabit nodig. En dan weet je niet wat je ziet. De NOB in Hilversum is er klaar voor, een uitstekende partner.”

VolkerWessels, dat net als in Hillegom de aanleg doet, voorkwam een debacle door aandelen van de Limburgse investeerder Jo Abelshausen over te nemen. In ruil trok VolkerWessels de zeggenschap van het glasnet Nuenen naar zich toe, om een gezonde exploitatie te garanderen. Dit maakte een deel van de bewoners boos, die met de 95 procent aandelen die ze in maart met de bewonerscoöperatie OnsNet zullen verwerven, ook de baas worden in hun net.

De rol van de woningbouwvereniging van Nuenen bleef schimmig. Die balanceerde met haar aanvankelijke investering op het randje van het toelaatbare van het ministerie van VROM. Ze ging wellicht over de rand, tot woede van de Vecai. Die ziet nauwlettend toe op eerlijke concurrentie en weet de weg naar Den Haag en Brussel te vinden. VVD-Kamerlid Aptroot stelde uiterste kritische vragen over Nuenen. Hillegom is puur privaat, maar moet wel goedkeuring uit Brussel krijgen.

Volkerwessels

VolkerWessels doet veel in glasnetten in Nederland. Het bedrijf is wordt gecontroleerd door Dick Wessels, die zes jaar geleden de grootste profiteur werd van de beursgang van World Online. Zijn toekomstvisie is nu gericht op glasvezel.

VolkerWessels bouwde het glasvezelnet Nuenen, stond garant voor de lening van 6,5 miljoen euro van ABN Amro en nam 5 procent van de aandelen met extra zeggenschap. De bewoners krijgen 95 procent van de aandelen en zeggenschap over hun tarieven en vervolginvesteringen, belooft VolkerWessels. In Hillegom legt VolkerWessels het net alleen aan.

In Amsterdam verloor VolkerWessels de Europese tender van de combinatie BAM/Draka die de eerste 40.000 aansluitingen in 2006 en 2007 zal realiseren. Op die aansluitingen gaat BBned, dochter van Telecom Italia, de signalen verzorgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-10T00:00:00.000Z Peter Olsthoorn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.