Europese opslag explodeert

Softwaretak EMC wint aan belang

Opslagleverancier EMC voert een cultuuromslag door: het uitbreiden van het softwareaandeel om minder afhankelijk te worden van opslagsystemen. Het laatste kwartaal bewijst dat de omslag succesvol is. De software moet samen met nieuwe systemen helpen bij het opvangen van de explosief stijgende vraag naar opslag.

Ceo Joe Tucci van EMC kan tevreden zijn. Met een kwartaalomzet van meer dan 1 miljard dollar aan software en een aandeel in de omzet van 37 procent heeft hij zijn belofte uit 2002 meer dan gestand gedaan: minder afhankelijk worden van de verkoop van systemen.

Tucci kon wegens ziekte zelf niet aanwezig zijn op de recente Europese bijeenkomst van EMC in Londen, maar werd door zijn managementteam uitgebreid geprezen voor de drive waarmee hij de cultuurverandering bij EMC heeft doorgevoerd. Toch is het vergroten van het softwareaandeel in de omzet (zie grafiek) maar een tussenstap. De onderneming uit Hopkinton (Massachusetts) verwacht met een breed aanbod van systemen en software tegemoet te kunnen komen aan de snel groeiende opslagbehoefte van ondernemingen. Die zal het lopende jaar naar schatting van EMC resulteren in een groei van de wereldmarkt dit jaar met 8 procent tot 55 miljard dollar.


Markt mee

Liever dan software en systemen gebruikt EMC de term ‘information lifecycle management’ (ILM) voor zijn producten en diensten. David Goulden, tweede man van EMC, geeft toe dat zijn bedrijf de wind mee heeft in zijn markt. Compliance aan overheidsregels voor transparant beheer van de onderneming, de goede vooruitzichten van de wereldeconomie en groeiend gebruik van internet en e-mailverkeer blijven volgens hem ook in de toekomst verantwoordelijk voor een gestage toename in de opslagbehoefte. EMC voorspelt dan ook een omzetgroei van rond 16 procent tot ruim elf miljard dollar voor 2006, het dubbele van de verwachte marktgroei.

De Emea-markt (Europa, Midden-Oosten en Afrika) wint in snel tempo aan belang voor EMC. De regio nam in het laatste kwartaal 2005 dertig procent van de omzet voor zijn rekening, acht procent meer dan in het eerste kwartaal van 2002. De omzet in Emea nam in die periode toe met 180 procent, aanzienlijk meer dan de overall groei van 108 procent. Sinds het tweede kwartaal van 2004 is EMC in Europa volgens cijfers van IDC marktleider voor wat betreft externe RAID-systemen; HP werd toen ingehaald. EMC had in het derde kwartaal van 2005 27 procent van de Europese markt in handen, tegen HP 21 procent en IBM 13 procent.


Array van één petabyte

De afnemers van opslagcapaciteit worden volgens Goulden de laatste tijd in een soort spagaat gedwongen. “Bij een jaarlijkse groei van het it-budget met vier tot vijf procent moet de cio maar liefst 70 procent meer informatie kwijt op zijn disk arrays.” Met grote opslagarrays, opgebouwd uit relatief goedkope standaardcomponenten, betere benutting van bestaande capaciteit door opslagvirtualisatie en NAS-software die het iSCSI-protocol benut om snel grote blokken data over het ip-netwerk te transporteren denkt EMC een uitweg te kunnen bieden.

EMC is het laatste half jaar bijzonder succesvol geweest met zijn vlaggenschip, de Symmetrix DX-3 opslagarray; ze raakten zelfs uitverkocht. De nieuwste versie van de DX-3 kan maximaal 1 petabyte (1.024 terabytes) aan data opslaan op maximaal 2.400 LC-FC (low-cost fibre channel) diskdrives van 500 GB elk. Er komt ook een instapmodel van 7 terabytes met 96 drives.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-17T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.