PDA verder uit de gratie

Daling verkoop handcomputers zet door

Pda’s leggen het af tegen smartphones enerzijds en simpele telefoons met lichte organiser-functies anderzijds. De pda-verkoop blijft maar dalen.

De wereldwijde afzet van pda’s (personal digital assistants) is afgelopen jaar met een forse 16,7 procent gedaald naar 7,5 miljoen verkochte apparaten. Dit is het vierde opeenvolgende jaar van daling voor de pda-verkoop. In het vierde kwartaal van 2005 bedroeg de teruggang zelfs 18,2 procent naar 2,2 miljoen apparaten. Dit blijkt uit het Worldwide Handheld Qview-rapport van onderzoeksbureau IDC.

Het slotkwartaal toonde de hoogste verkoop van het hele jaar; ten opzichte van het derde kwartaal was er zelfs een groei van 37,6 procent. Die piek in het vierde kwartaal heeft de algehele neergang echter niet kunnen verhelpen. De vooruitzichten voor dit jaar zijn somber, zegt IDC-analist Geoff Blader. Pda’s dreigen nu in een niche gekneld te worden. IDC-collega Ramon Llamas schrijft de pda echter nog niet af. Hij ziet dat kleinere leveranciers zich specialiseren voor de nu overblijvende niche-markten.


Markt onder druk

Llamas zegt dat de pda-markt al enkele jaren onder enorme druk staat door de opkomst van gecombineerde (converged) mobiele apparaten en smartphones met ingebouwde pda-functionaliteit. Hij stelt dat pda’s met moderne snufjes als WiFi, gps en multimedia-mogelijkheden nog wel wat ademruimte hebben. De verkoopdaling voor dergelijke geavanceerde handcomputers is minder scherp dan die voor reguliere pda’s.

Het onderzoeksbureau noteerde in 2003 al een forse terugloop in de pda-afzet. Begin vorig jaar bleek uit IDC-cijfers dat de pda-verkoop voor het derde opeenvolgende jaar daalde. De totale afzet kwam in 2004 met 9,1 miljoen stuks voor het eerste sinds 1999 onder de tien miljoen. Die daling is afgelopen jaar dus sterker doorgezet met de eindstand van 7,5 miljoen stuks.

De top drie van pda-leveranciers blijft ongewijzigd; Palm, HP en Dell staan aan kop met marktaandelen van respectievelijk bijna 46, bijna 21 en 8 procent. Zij hebben hun afzet in 2005 echter wel flink zien slinken. De grote verliezer hierbij is HP, dat zijn leveringen met eenderde zag afnemen.


Smartphone groeit

Zoals de metingen over 2004 al aangaven, zit de smartphone juist in de lift. Marktonderzoeker Canalys meldt dat de wereldwijde verkoop in het derde kwartaal van 2005 met maar liefst 75 procent is toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. In diezelfde periode is de verkoop van traditionele handcomputers met 18 procent gedaald. De tussenliggende categorie van gecombineerde apparaten groeide met ruim 100 procent. Onderzoeksbureau Gartner schat dat er dit jaar zo’n 72 miljoen smartphones worden verkocht. In 2003 waren dat er nog maar 6,6 miljoen.

In West-Europa is de totale afzet afgelopen jaar 56 procent gegroeid naar 13,9 miljoen verkochte pda’s, smartphones en gecombineerde handcomputers. De totale verkoop bedroeg in 2004 8,9 miljoen stuks. In het vierde kwartaal lag de groei in West-Europa op 26 procent naar 4,5 miljoen geleverde apparaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-17T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.